Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Gnocchi di ricotta con salsa pomodoro / Ricottové noky s rajčatovou omáčkou

  Domácí gnocchi jsou v Itálii tradičním pokrmem na nedělní oběd, jen v okolí Říma jsou gnocchi klasickým čtvrtečním pokrmem. Klasické gnocchi se připravují z bramborového těsta. My máme pro Vás zajímavou obměnu, recept na lahodné gnocchi z ricotty. Jsou mimořádně jemné. Osmažené na másle a ponořené do rajčatové omáčky s kapkou čerstvého bazalkového pesta jsou delikátním pokrmem. Příprava je rychlá a jednoduchá. 





Doba přípravy : 20 minut
Doba vaření  :    30 minut

Ingredience na  2-3 porce




Gnocchi :


250 g ricoty
130 - 150 g polohrubé mouky (a trošku na podsypání)
1 celé vejce
kousek másla na osmažení 

Rajčatová omáčka:

1 plechovka cca 400g loupaných rajčat
1 rajčatová passata cca 700g 
1 stonek řapíkatého celeru
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 lžička cukru
sůl, pepř
Sušené bylinky k ochucení omáčky (tymián, rozmarýn, oregano)
trošku olivového oleje na vaření

Bazalkové pesto:

Hrst čerstvé bazalky
Extra panenský olivový olej 
2 stroužky česneku
sůl nemusí být 
.......................................................

Parmigiano Reggiano strouhaný na posypání 



Bude se hodit :
kuchyňský vál
ponorný tyčový mixer
lis na česnek

Pracovní postup :

Začněte omáčkou:

Rajčata vyklepněte z plechovky do misky a zlehka je rozmixujte ponorným tyčovým mixerem. Nakrájejte cibulku a řapíkatý celer na drobno. Česnek prolisujte v lisu na česnek. Ve větším hrnci rozehřejte 3 polévkové lžíce olivového oleje a jen velmi krátce osmahněte cibulku, řapíkatý celer a přidejte česnek a koření. Vše zalijte passatou a rajčaty. Promíchejte, přidejte lžičku cukru a podlijte troškou vody. Zmírněte teplotu a nechte pobublávat cca 10 minut. Hotovou omáčku odstavte stranou.

Pokračujte přípravou pesta:

Naše pesto je zjednodušenou verzí pravého pesta ale pro závěrečné dochucení pokrmu poslouží znamenitě.

Prolisujte dva stroužky česneku. Do vysoké nádoby vložte hrst bazalkových lístků, zalijte dostatečně olivovým olejem a rozmixujte, přidejte prolisovaný česnek a znovu lehce pomixujte. Ochuťte solí, zamíchejte a ochutnejte. Můžete také přidat trošku strouhaného parmigiana v tom případě pesto nesolte.  Pokud jste s výsledkem spokojeni odložte pesto stranou a jde se na přípravu noků.

Gnocchi příprava :

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Ricottu nechte okapat na cedníku a poté ji přendejte do větší mísy. Rozklepněte celé vejce a přidejte k ricottě a promíchejte. Postupně přisypávejte mouku. Míchejte do té doby než vznikne měkké nelepivé těsto. Vál si posypte moukou. Z těsta vytvořte kouli, kterou si rozdělte na 3 stejné kusy. Z každého kusu vyválejte váleček který pomocí příborového nože krájejte na menší nočky. Nočky si odkládejte na pomoučněný talíř. Jakmile se voda vaří vložte do ní Gnocchi. Jakmile vyplavou vylovte je drátěnou naběračkou a nechte okapat. Rozehřejte na pánvi kousek másla a Gnocchi na něm opečte do zlatova.

Pokud by jste Gnocchi připravovali z dvojité dávky, vařte je na dvakrát.









Servírování:

Ohřejte omáčku a nalijte porci do hlubšího talíře, nandejte na ní porcí noků, zakapejte bazalkovým pestem, posypte troškou strouhaného sýra a ozdobte lístky bazalky.

Dobrou chuť !





TIP č.1 :
Gnocchi také můžete obarvit šafránem a podávat je s osmaženou pancettou. Výborné jsou také se špenátem nebo jen s bazalkovým pestem. Do těsta lze také přidat bylinky.


TIP  č.2 : 
Ty nejdůležitější ingredience můžete objednat třeba zde : https://www.lesa.cz









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky