Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Nostalgická Tvarohová bábovka



  Neděle se blíží a návštěva přijde co nevidět. Všechny ingredience máte doma, tak jen vymazat formu na bábovku a rozehřát troubu. A za nedlouho s přivřenýma očima ucítíte neskutečnou vůni tvarohové bábovky. Kůra je křupavá, uvnitř je měkká a vláčná. A když ji polijete citronovou nebo rumovu polevou a ozdobíte poupátky růží vykouzlíte všem úsměv na tváři.







Příprava : cca 30 minut
Pečení :     cca 45 minut

Ingredience :

250 g tvarohu polotučného
300 g polohrubé mouky (nebo zkuste 200g polohrubé a 100g hladké)
         + trochu hrubé mouky na vysypání formy
200 g změklého másla + kousek na vymazání formy
170 g krupicového cukru ( vyzkoušet můžete i cukr třtinový)
     4 celá vejce
4 lžičky prášku do pečiva
vanilkový lusk - dřeň
špetka soli
moučkový cukr na posypání


Pracovní postup:

Formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Oddělte bílky od žloutků. Troubu předehřejte na 180 °C. Pomocí kuchyňského robotu se šlehací metlou utřete máslo s cukrem a do směsi po jednom přidávejte žloutky. Pak přimíchejte tvaroh a důkladně vše promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, dřeň z vanilkového lusku, prášek do pečiva  a tuto směs postupně po částech zapracujte do tekuté směsi. Vypněte robot.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh se špetkou soli a zlehka ho vmíchejte pomcí cukrářské špachtle do těsta. Těsto vlijte do formy a dejte na 40–50 minut péct. Pak do bábovky vpíchněte špejli – když ji vytáhnete suchou, je hotovo.

Upečenou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí polijte polevou nebo jen pocukrujte a ozdobte květy.
Náš tip: do těsta můžete přidat sušené brusinky.
A už můžete vítat návštěvu a postavit na čaj :-)



POLEVA :

CUKRová s citronem:
150 g moučkového cukru, voda, 1 lžíce citronové šťávy. 
Do misky nasypeme cukr, zalijeme ho malým množstvím vody, citronovou šťávou a mícháme, až poleva zbělá a zhoustne.

RUMová :
2 lžíce horkého mléka, 1 lžíce rumu, 15 dkg, cukru moučka - vše třeme asi 10 minut.





























Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky