Nostalgická Tvarohová bábovka
Neděle se blíží a návštěva přijde co nevidět. Všechny ingredience máte doma, tak jen vymazat formu na bábovku a rozehřát troubu. A za nedlouho s přivřenýma očima ucítíte neskutečnou vůni tvarohové bábovky. Kůra je křupavá, uvnitř je měkká a vláčná. A když ji polijete citronovou nebo rumovu polevou a ozdobíte poupátky růží vykouzlíte všem úsměv na tváři.
Příprava : cca 30 minut
Pečení : cca 45 minut
Ingredience :
250 g tvarohu polotučného
300 g polohrubé mouky (nebo zkuste 200g polohrubé a 100g hladké)
+ trochu hrubé mouky na vysypání formy
200 g změklého másla + kousek na vymazání formy
170 g krupicového cukru ( vyzkoušet můžete i cukr třtinový)
4 celá vejce
4 lžičky prášku do pečiva
vanilkový lusk - dřeň
špetka soli
moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
Formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Oddělte bílky od žloutků. Troubu předehřejte na 180 °C. Pomocí kuchyňského robotu se šlehací metlou utřete máslo s cukrem a do směsi po jednom přidávejte žloutky. Pak přimíchejte tvaroh a důkladně vše promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, dřeň z vanilkového lusku, prášek do pečiva a tuto směs postupně po částech zapracujte do tekuté směsi. Vypněte robot.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh se špetkou soli a zlehka ho vmíchejte pomcí cukrářské špachtle do těsta. Těsto vlijte do formy a dejte na 40–50 minut péct. Pak do bábovky vpíchněte špejli – když ji vytáhnete suchou, je hotovo.
Upečenou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí polijte polevou nebo jen pocukrujte a ozdobte květy.
Náš tip: do těsta můžete přidat sušené brusinky.
A už můžete vítat návštěvu a postavit na čaj :-)
POLEVA :
CUKRová s citronem:
150 g moučkového cukru, voda, 1 lžíce citronové šťávy.
Do misky nasypeme cukr, zalijeme ho malým množstvím vody, citronovou šťávou a mícháme, až poleva zbělá a zhoustne.
RUMová :
2 lžíce horkého mléka, 1 lžíce rumu, 15 dkg, cukru moučka - vše třeme asi 10 minut.
Komentáře
Okomentovat