Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Chicken Tikka Masala





 V hindštině Garam Masála znamená "horká směs". Pojmenování horká, neznamená, že pokrm bude ostrý ale je to protože tato směs má schopnost zrychlit metabolismus a tělo tak zahřát. To je důvod, proč je Garam Masála tak oblíbená na severu Indie především v Rajasthanu. 
Pokud si totiž dáte ostré jídlo, např. s chilli, vaše tělo bude sálat teplo ven, pokud si ale dáte Garam Masálu, teplo bude sálat "dovnitř" vašeho organismu. Prostě kdykoliv se cítíte zimomřivě uvařte si CTM (Chicken Tikka Masala). Poud chcete mít pokrm ostrý přidejte ještě jednu chilli papričku nebo více sušeného chilli. My jsme si ho zamilovali a vaříme si ho trošku víc ostřejší.
🌶🌶🌶🌶🌶



Složení Garam Masály není pevně dáno směs se kterou jsme vařily my obsahuje : 

koriandr, pískavice, římský kmín, pepř, hřebíček, skořice, zázvor, anýz, kmín, česnek, bobkový list, kardamom, muškátový ořech.

 Doba přípravy : 20 minut
 Doba vaření :     40 minut

 Ingredience pro 4 osoby

 Na marinádu:

Vysvětlivky:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

250 ml tučného jogurtu
1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
3 prolisované stroužky česneku
1 lžička směsi koření Garam Masála
1 lžička soli
½ lžičky čerstvě umletého černého pepře
500 g kuřecích prsních řízků

Na omáčku:
1 velká cibule
3 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
1 lžička směsi koření Garam Masála
1-2 čerstvé zelené čerstvé chilli papričky
1 lžička soli
2 lžička cukru
1 lžička kurkumy
1 lžička mleté sladké červené papriky
1 plechovka sterilovaných rajčat drcených 
1 prolisovaný stroužek česneku
1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
mleté sušené chilli papričky dle chuti 🌶 
hrst čerstvého koriandru


Pracovní postup:

1) Připravte si marinádu:

250 ml tučného jogurtu smíchejte v misce s 1 lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru,  přidejte 
3 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku koření Garam masála, 1 lžičku soli a ½ lžičky mletého pepře.
Kuřecí prsa pokrájejte na malé kousky a vmíchejte je do marinády. Ponechte marinovat v chladu alespoň 2 hodiny.

2) Marinované maso vložte na cedník a nechte okapat. Okapanou marinádu si odložte stranou.
V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla a 2 lžíce oleje. Maso zprudka orestujte. Orestované maso vyndejte pomocí naběračky a odložte stranou.
Ve zbylém výpeku nechte zesklovatět 1 velkou, na proužky nakrájenou cibuli, 1 nadrobno nakrájenou zelenou chilli papričku, 1 prolisovaný stroužek česneku a 1 polévkovou lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru.
Přidejte 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku sladké papriky, mleté chilli dle chuti, 1 lžičku směsi Garam masála, 2 lžičky cukru, promíchejte a nechte 1 minutu rozvonět.
Přidejte 250 g drcených rajčat, 1-2 šálky vody, snižte teplotu  a za občasného míchání  povařte cca 10 minut.
3) Omáčku odstavte z plotny a  ponorným mixerem rozmixujte dohladka. 
Poté ji vraťte zpět na plotnu.
Přidejte orestované maso, zbytek marinády, vodu dle potřeby, 1 lžičku soli, 1 lžíci nasekaného zeleného koriandru  a ponechtre ještě cca 10 minut pobublávat.

Podávejte  ozdobené čerstvým koriandrem s rýží basmati nebo chlebovou plackou  „Naan“.
A teď už se nechte prohřát směsí koření a vůní.















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky