Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Vánoční citronový chlebíček DE LUXE 🍋


🍋Až budete péct cukroví myslete i na to, jeho můžete využít na ozdobení nejrůznějších dezertů. Vhodné je cukroví máslové. Krásné jsou tvary listů ale i hvězdiček. Ozdobte vánoční stůl skvělým citronovým chlebíčkem. Recept je jednoduchý ale tím jak ho ozdobíte vytvoříte sváteční dezert jako z cukrárny.


DOBA PŘÍPRAVY : 15 minut

DOBA PEČENÍ : 35-40 minut

Bude se hodit: 

šlehací metlička, kuchyňský robot se šlehací metlou, váha, lis na citrusy, jemné sítko, cukrářská stěrka

Ingredience na 1 chlebíčkovou formu: 

3 celá vejce
150 g rozpuštěného másla
150 g světlého třtinového cukru
170 g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva (bezfosfátového)
1 citron BIO ( šťáva + kůra)
1 vanilkový cukr
špetka soli

Hrubá mouka a máslo na formu

Poleva :

150 g moučkový cukr prosátý

1-2 polévkové lžíce horké vody
2 polévkové lžíce šťávy z jednoho citronu 

Zdobení: mleté zelené pistácie, sušené květy růží, předem upečené sušenky dle Vaší volby


Pracovní postup :

1) Vylisujte šťávu z citrónu a sceďte ji přes jemné sítko. Rozpusťte máslo v kastrůlku a nechte ho vychladnout. Kuchyňskému robotu nasaďte šlehací metlu a v hluboké šlehací míse vyšlehejte cukr a vanilkový cukr s vejci do husté pěny.

2) Přidejte mouku s práškem do pečiva, zchladlé máslo a sůl. Dále přidejte kůru a šťávu z jednoho  citronu. Můžete vyměnit i citron za limetu jen pozor na bílou část pod kůrou. Chlebíček by chutnal hořce. Vše znovu prošlehejte. Troubu zahřejte na 180 C.

3) Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do formy připravené těsto a uhlaďte ho stěrkou. Vložte formu do trouby a pečte 35-40 minut. Až těsto zezlátne vyzkoušejte zda je pečené pomocí špejle. Pokud se těsto nelepí, vyjměte formu z trouby a ponechte pár minut zchladnout. Po té vyklopte chlebíček třeba na větší dřevěné prkénko a nechte zcela vychladnout.

4) Připravte si polevu. Prosejte moučkový cukr do misky, přidejte 2 polévkové lžíce citronové šťávy a lžíci horké vody. Citronová šťáva bude opět lepší přecezená přes sítko. Rychle začněte míchat až se vytvoří bílá hustá poleva pokud je příliš hustá přidejte ještě jednu lžíci horké vody. Polevu nalijte na vychladlý chlebíček. Počkejte pár minut a začněte zdobit povrch chlebíčku dříve než poleva ztuhne. Posypte jeho povrch drcenými pistáciemi, poklaďte sušenkami a přidejte sušené květy. Pokud máte práškový lesk tak ho použijte dříve než chlebíček pokladete sušenkami. Poleva se bude třpytit jako padl sníh. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě a je hotovo. 

Nyní můžete takovou krásou ozdobit vánoční stůl. Krásný den přeje Bistro Sezóna.

Náš TIP : Do těsta můžete přidat špetku mletého šafránu, těsto bude mít krásnou zlatavou barvu.






 

Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky