Husarské knoflíky / cukroví 💮
Doba přípravy : 10 minut na těsto + čas na odležení těsta 2 hodiny
Doba pečení : 15 minut
Bude se hodit :
kuchyňský vál, sítko na prosátí cukru, papír na pečení, potravinová fólie, váha, cukrářský zdobící sáček se špičkou s co nejmenším otvorem
Ingredience na těsto ( 2 plechy cukroví ):
250 g másla
2 žloutky
300 g mouka pšeničná hladká
100 g mletých lískových ořechů (vyzkoušet můžete i mleté mandle)
1 sáček vanilkového cukru
nebo špetka mleté pravé vanilky
špetka soli
trošku moučkového cukru na poprášení
Náplň:
150 g ovocný džem například rybízový, který můžete vylepšit kapkou rumu či likérem Amaretto
PRACOVNÍ POSTUP:
Ze všech surovin na těsto vypracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše pevné těsto. Vytvarujte ho do válečku a zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na dvě hodiny do chladničky. Vyjměte těsto z lednice a nechte ho chvíli v pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 200 C, horkovzdušnou na 180 C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a uždibujte kousky které zformujete do kuliček. Já jsem chtěla mít knoflíky všechny stejně velké a tak jsem každou kulička zvážila ( váha každé kuličky měla cca 13,5 gramu). Vyložte si plech pečícím papírem a klaďte na plech hotové kuličky, které jemně rukou zploštíte a koncem vařečky do nich vymačkávejte důlek.
Takto připravené knoflíky pečte na střední mřížce zhruba čtvrt hodiny. Po upečení nechte knoflíky zcela vychladnout.
Zavařeninu promíchejte s troškou Vámi zvoleného alkoholu. Nesmí být příliš tekutá. Naplňte zavařeninou cukrářský sáček se špičkou a plňte důlky upečených knoflíků.
Nechte koláčky zatuhnout na vzduchu a pak je uložte až do podávání do krabičky v chladu. Nedávejte je na sebe aby se vám jeden od druhého neumazali marmeládou. Zlehka je můžete poprášit moučkovým cukrem.
HO-HO-HO....máte HOTOVO další druh jednoduchého ale efektního cukroví je na světě ....🎅
Náš TIP: vyzkoušejte i s meruňkovou zavařeninou
Komentáře
Okomentovat