Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tartiflette



Tartiflette je gratinovaný pokrm ze Savojských Alp připravený z brambor, smetanového sýra Reblochon a slaniny, který má prostě neodolatelnou chuť.

Pochutnáte si na něm se svými blízkými během chladných podzimních či zimních dnů.

Sýr Reblochon – má vůni lískových oříšků a smetany. 

Jeho jemná kůrka zůstává pevná, jeho rozplývající se jemný střed je perfektní na kousku chleba. 

Abyste zachovali veškerou jeho chuť a strukturu, kupujte vždy Reblochon, pevný a pružný. 

A co když sýr Rebochon nemáte ? Nahradit ho můžete sýry:


Coloumniers , Saint Nectaire či výraznějším sýrem Munster. Zajímavou chuť tomuto pokrmu dodá i být Taleggio.

V nouzi lze použít i sýr BRIE. V obchodech DELMART lze koupit sýr, který nese přímo název Fromage pour Tartiflette. Receptů na tento velmi oblíbený pokrm naleznete mnoho. Nám moc chutná právě ten, který vám dnes nabízíme.





Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení : 45 minut

 

Ingredience na 4 porce:


1 kg pevných brambor (varný typ B)

300 - 400 g sýr Reblochon

3 středně velké bílé cibule

1 stroužek česneku

200 g anglické slaniny v celku

200 g créme fraîche 

200 ml bílého vína

3 polévkové lžíce olivového oleje

Čerstvý mletý pepř 


Pracovní postup:


Brambory uvařte ve slupce do poloměkka ( trvá to cca 15 minut), vodu slijte a brambory nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na 3-5 mm silné plátky. Slaninu, česnek i 3 oloupané cibule nakrájejte nadrobno. Slaninu dejte do pánve a nechte pomalu rozehřát, přidejte česnek, cibuli a zakápněte olivovým olejem. Nechte na pánvičce je do té doby než cibule zesklovatí nesmí být propečená. Zalijte vše 200 ml vína a provařte 2 minuty. Sýr nakrájejte na 5 mm plátky nebo ho podélně rozřízněte.

Pekáček nebo zapékací misku vymažte olivovým olejem. Na dno naskládejte polovinu plátků brambor, osolte je trošku opepřete. Nyní na brambory rovnoměrně rozložte slaninu s cibulí. Povrch zakryjte polovinou z připravených plátky sýra. Naskládejte druhou polovinu brambor, osolte, opepřete a pomažte 200 g crémem fraîche. Nyní to zakryjte zbylými plátky sýra. 

Pečte v troubě na 200 C po dobu 40-45 minut až se vytvoří zlatohnědá kůrka. 


Doporučujeme podávat horké s listy zeleného salátu pokapanými zálivkou ze 100 ml olivového oleje a 30 ml vinného octa a čerstvě namletého pepře. K tomu si nalijte sklenku bílého nejlépe Savojského vína.


Náš TIP: pro vylepšení vůně i chuti můžete přidat špetku strouhaného muškátového oříšku

 











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky