Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Slavnostní ořechový věnec


Kdo miluje ořechy, zamiluje si tenhle ořechový věnec hned na první ochutnání. Těsto skvěle drží tvar a hustá náplň z něj nevyteče. Upéct ho můžete na vánoce místo vánočky a sluší mu to i na velikonočním stole. Věnec, který krásně voní a skvěle chutná prostě musíte vyzkoušet. 


DOBA PŘÍPRAVY : 15 minut

DOBA KYNUTÍ : 20 minut kvásek,  1. kynutí 45 minut až 1 hodina, 2. kynutí 15 minut

DOBA PEČENÍ : 35-40 minut

Bude se hodit: 

mašlovačka, pečící papír, šlehací metlička, kuchyňský robot se šlehací metlou, váha, špejle, cukrářská stěrka, ostrý nůž, vál a váleček

Ingredience na 1 velký věnec : 

Těsto:

500 g hladké mouky 

60 g másla pokojové teploty

70 g krupicového cukru 

250 ml plnotučného mléka

22 g čerstvého droždí

1 vejce velikost M + 1 vejce na potření 

špetka soli

Náplň:

180 ml plnotučného mléka

80 g moučkového cukru

2 polévkové lžíce rumu

300 g mletých ořechů vlašských

10 g mletých piškotů nebo máslových sušenek ( piškoty jdou skvěle rozdrtit za pomoci stolního mixeru)

Poleva:

3 polévkové lžíce moučkového cukru 

35 g teplé vody


Pracovní postup :

Z odváženého množství surovin na těsto odeberte : 22 g droždí, 20 g cukru, 100 g mouky a 250 ml vlažného mléka a připravte si kvásek. Zakryjte ho utěrkou a ponechte ho na teplém místě vzejít ( trvá to cca 20 minut).


Ostatní suroviny vložte do hnětací mísy : 

400 g hladké mouky, změklé máslo na kousky, 50 g cukru, nastartovaný kvásek, 1 celé vejce a špetku soli.

Nasaďte hnětací hák kuchyňskému robotu a zpracujte při středních otáčkách do pevného pružného těsta. Těsto ponechte v míse, kterou zakryjete utěrkou a opět ponechte kynout na teplém místě do zdvojnásobení. Podle teploty v místnosti to může trvat až hodinu.


Mezitím si připravte náplň:

Mléko s cukrem, rumem, mletými ořechy a mletými piškoty promíchejte. Prohřejte ale nevařte. Měla by vzniknout hustá ale roztíratelná hmota. Odstavte a nechte vychladnout. 


Nakynuté těsto vyjměte z hnětací mísy a na vále posypaným hladkou moukou vyválejte nakynuté těsto do tvaru velkého obdélníku o šířce asi 5 mm. Rovnoměrně ho pomažte ořechovou náplní a zarolujte do rolády. Tu skoro celou podélně rozřízněte  a zamotejte dva pruhy těsta do tvaru věnce. Oba konce spojte  špejlí, aby se věnec nerozpadl. 

Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě naposledy nakynout asi 15–20 minut. 

Nakynutý věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C  po dobu 30–35 minut. 

Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. 

Připravte si polevu : smícháním teplé vody a moučkového cukru. Ještě teplý věnec s ní pocákejte dle vaší fantazie. Přidat do polevy můžete i trošku rumu nebo citronové šťávy,


Věnec krájejte až po jeho úplném vychladnutí. Věnec je díky polevě vláčný a vydrží i dva dny ve skvělé kondici. 


Náš TIP: místo ořechů můžete vyzkoušet i mleté mandle nebo mletý mák

 








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky