Slavnostní ořechový věnec
Kdo miluje ořechy, zamiluje si tenhle ořechový věnec hned na první ochutnání. Těsto skvěle drží tvar a hustá náplň z něj nevyteče. Upéct ho můžete na vánoce místo vánočky a sluší mu to i na velikonočním stole. Věnec, který krásně voní a skvěle chutná prostě musíte vyzkoušet.
DOBA PŘÍPRAVY : 15 minut
DOBA KYNUTÍ : 20 minut kvásek, 1. kynutí 45 minut až 1 hodina, 2. kynutí 15 minut
DOBA PEČENÍ : 35-40 minut
Bude se hodit:
mašlovačka, pečící papír, šlehací metlička, kuchyňský robot se šlehací metlou, váha, špejle, cukrářská stěrka, ostrý nůž, vál a váleček
Ingredience na 1 velký věnec :
Těsto:
500 g hladké mouky
60 g másla pokojové teploty
70 g krupicového cukru
250 ml plnotučného mléka
22 g čerstvého droždí
1 vejce velikost M + 1 vejce na potření
špetka soli
Náplň:
180 ml plnotučného mléka
80 g moučkového cukru
2 polévkové lžíce rumu
300 g mletých ořechů vlašských
10 g mletých piškotů nebo máslových sušenek ( piškoty jdou skvěle rozdrtit za pomoci stolního mixeru)
Poleva:
3 polévkové lžíce moučkového cukru
35 g teplé vody
Pracovní postup :
Z odváženého množství surovin na těsto odeberte : 22 g droždí, 20 g cukru, 100 g mouky a 250 ml vlažného mléka a připravte si kvásek. Zakryjte ho utěrkou a ponechte ho na teplém místě vzejít ( trvá to cca 20 minut).
Ostatní suroviny vložte do hnětací mísy :
400 g hladké mouky, změklé máslo na kousky, 50 g cukru, nastartovaný kvásek, 1 celé vejce a špetku soli.
Nasaďte hnětací hák kuchyňskému robotu a zpracujte při středních otáčkách do pevného pružného těsta. Těsto ponechte v míse, kterou zakryjete utěrkou a opět ponechte kynout na teplém místě do zdvojnásobení. Podle teploty v místnosti to může trvat až hodinu.
Mezitím si připravte náplň:
Mléko s cukrem, rumem, mletými ořechy a mletými piškoty promíchejte. Prohřejte ale nevařte. Měla by vzniknout hustá ale roztíratelná hmota. Odstavte a nechte vychladnout.
Nakynuté těsto vyjměte z hnětací mísy a na vále posypaným hladkou moukou vyválejte nakynuté těsto do tvaru velkého obdélníku o šířce asi 5 mm. Rovnoměrně ho pomažte ořechovou náplní a zarolujte do rolády. Tu skoro celou podélně rozřízněte a zamotejte dva pruhy těsta do tvaru věnce. Oba konce spojte špejlí, aby se věnec nerozpadl.
Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě naposledy nakynout asi 15–20 minut.
Nakynutý věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30–35 minut.
Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí.
Připravte si polevu : smícháním teplé vody a moučkového cukru. Ještě teplý věnec s ní pocákejte dle vaší fantazie. Přidat do polevy můžete i trošku rumu nebo citronové šťávy,
Věnec krájejte až po jeho úplném vychladnutí. Věnec je díky polevě vláčný a vydrží i dva dny ve skvělé kondici.
Náš TIP: místo ořechů můžete vyzkoušet i mleté mandle nebo mletý mák
Komentáře
Okomentovat