Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Pains au lait / Mléčné houstičky


Měkké a lahodné francouzské mléčné houstičky chutnají všem. K snídani jsou vždy vítané a s dobrým džemem či bez něj udělají z vaší snídaně událost numero uno. Vyzkoušejte je budete je péct stále dokola....Nenechte se odradit dobou kynutí má to svůj význam což sami uznáte v konečném výsledku.

Při pečení využijete tzv. omládek. Co je to ?

OMLÁDEK 

je řidší kvas z vody, mouky a droždí a sladového výtažku (tzv. sladěnky). Sladěnku zakoupíte v prodejnách Zdravé výživy. A pokud ji nechcete nikde kupovat můžete ji nahradit včelím medem. Delším prokvašením získáte nesrovnatelně lepší chuť a vůni výsledného pečiva. 

DOBA PŘÍPRAVY :  10 minut

Doba kynutí omládku: 60 minut 

Druhé kynutí : 45-60 minut 

Třetí kynutí : 60 minut 

DOBA PEČENÍ : 12 - 16 minut

Bude se hodit: žiletka, pečící papír, potravinová folie, mašlovačka nebo silný štětec, kuchyňská váha  


Ingredience na 16 - 20 houstiček:

Na omládek:
100 g vody vlažné 
lžička sladěnky nebo medu 
130 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí

Ostatní suroviny: 
80 g vody
1 vejce (50 g)
100 g cukru
100 g másla
špetka soli
20 g sušeného mléka nebo smetany do kávy
330 g hladké mouky

Pracovní postup :

Pečící plechy vystelte pečícím papírem. 
Z určených surovin umíchejte dohladka omládek a nechte ho kynout 60 minut. Nejlepší je nejdříve prošlehat vlažnou vodu teplou na 30 C  s droždím a medem nebo sladěnkou až do jejich úplného rozpuštění a teprve potom vmíchat mouku. 

Po prvním kynutí přidejte k omládku ostatní suroviny a vypracujte těsto, které necháte kynout dalších 45-60 minut. 

Pozn.: Těsto můžete vypracovat hnětacím hákem v robotu. 

Těsto promíchejte a rozdělte na 16-20 stejných dílků. Z každého dílku vytvořte malinkou oválnou houstičku. Každý kus svrchu nařízněte 2-3 x žiletkou. Houstičky pokládejte na plechy vystlané pečícím papírem a nechte kynout další hodinu. Troubu předehřejte na 200 C. Houstičky potřete vodou. Vložte plech do trouby a pečte 12 - 16 minut. Hlídejte je! Pečte tak aby zůstaly světlé a měkké. Chladnutím zpevní. 

No a máte pečeno. A teď už vařte kafeee :-) 
Houstičky jsou skvělé i dva dny po upečení.












Poznámka : inspirací nám byl recept ze stránek Pekárnománie


Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky