Měkké a lahodné francouzské mléčné houstičky chutnají všem. K snídani jsou vždy vítané a s dobrým džemem či bez něj udělají z vaší snídaně událost numero uno. Vyzkoušejte je budete je péct stále dokola....Nenechte se odradit dobou kynutí má to svůj význam což sami uznáte v konečném výsledku.
Při pečení využijete tzv. omládek. Co je to ?
OMLÁDEK
je řidší kvas z vody, mouky a droždí a sladového výtažku (tzv. sladěnky). Sladěnku zakoupíte v prodejnách Zdravé výživy. A pokud ji nechcete nikde kupovat můžete ji nahradit včelím medem. Delším prokvašením získáte nesrovnatelně lepší chuť a vůni výsledného pečiva.
DOBA PŘÍPRAVY : 10 minut
Doba kynutí omládku: 60 minut
Druhé kynutí : 45-60 minut
Třetí kynutí : 60 minut
DOBA PEČENÍ : 12 - 16 minut
Bude se hodit: žiletka, pečící papír, potravinová folie, mašlovačka nebo silný štětec, kuchyňská váha
Ingredience na 16 - 20 houstiček:
Na omládek:
100 g vody vlažné
lžička sladěnky nebo medu
130 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
Ostatní suroviny:
80 g vody
1 vejce (50 g)
100 g cukru
100 g másla
špetka soli
20 g sušeného mléka nebo smetany do kávy
330 g hladké mouky
Pracovní postup :
Pečící plechy vystelte pečícím papírem.
Z určených surovin umíchejte dohladka omládek a nechte ho kynout 60 minut. Nejlepší je nejdříve prošlehat vlažnou vodu teplou na 30 C s droždím a medem nebo sladěnkou až do jejich úplného rozpuštění a teprve potom vmíchat mouku.
Po prvním kynutí přidejte k omládku ostatní suroviny a vypracujte těsto, které necháte kynout dalších 45-60 minut.
Pozn.: Těsto můžete vypracovat hnětacím hákem v robotu.
Těsto promíchejte a rozdělte na 16-20 stejných dílků. Z každého dílku vytvořte malinkou oválnou houstičku. Každý kus svrchu nařízněte 2-3 x žiletkou. Houstičky pokládejte na plechy vystlané pečícím papírem a nechte kynout další hodinu. Troubu předehřejte na 200 C. Houstičky potřete vodou. Vložte plech do trouby a pečte 12 - 16 minut. Hlídejte je! Pečte tak aby zůstaly světlé a měkké. Chladnutím zpevní.
No a máte pečeno. A teď už vařte kafeee :-)
Houstičky jsou skvělé i dva dny po upečení.
Poznámka : inspirací nám byl recept ze stránek Pekárnománie
Letos jedeme na dovolenou přes cestovní kancelář a tak bydlíme na All inclusive hotelu, takže se na snídaně fakticky obrovsky těším. To bude zase obrovská paráda a jako ty snídani si tam fakt užívám. Obědy zase tak moc ne a večeřím jen střídmě, ale snídaně je pro mě základ dne.
OdpovědětVymazat