Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Zeleninový Boršč /polévka



Jasně, že nejlepší Boršč je s masem ale když žádné nemáte nebo ho nejíte budete spokojeni s jeho zeleninovou verzí. V zimě Vás zahřeje a dodá sílu.

Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření : cca 40 minut


Ingredience :

1 polévková lžíce slunečnicového oleje 

1 středně velká bílá cibule

2 stonky řapíkatého celeru 

2 velké mrkve

3 stroužky česneku

1 konzerva drcených rajčat (400g)

2 bobkové listy 

1 ks celá skořice

4 kuličky nového koření

špetka sušeného tymiánu (nebo 3 stonky čerstvého)

1,5L zeleninového vývaru

250g brambor 

250g červené řepy

350 g bílého hlávkového zelí

na dochucení : třtinový cukr, sůl, pepř

vylisovaná šťáva z citronu


Na servírování:

zakysaná smetana

hrst hladkolisté petrželky

může být i hrst kopru


Pracovní postup:

Omyjte a očistěte veškerou zeleninu. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nadrobno, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky. Zelí nakrájejte na proužky. 

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm cibuli s řapíkatým celerem a mrkví. Po 10 minutách přidejte česnek a restujte asi 1 minutu. Nyní přidejte drcená rajčata a všechno koření (bobkový list, nové koření, skořici a tymián). Nechte chvilku provařit a přilijte vývar a přidejte řepu, brambory a zelí a přiveďte k varu. Snižte teplotu osolte a vařte cca 30 minut. 

V průběhu vaření přidejte šťávu z citronu tak aby jste dosáhli vyvážené chuti.

Zelenina by měla být měkká ale neměla by se rozpadat.

Zeleninový Boršč podávejte se lžící zakysané smetany a posekanou petrželkou a pokud máte přidejte i čerstvý kopr.

Dobrou chuť !















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky