Zeleninový Boršč /polévka
Jasně, že nejlepší Boršč je s masem ale když žádné nemáte nebo ho nejíte budete spokojeni s jeho zeleninovou verzí. V zimě Vás zahřeje a dodá sílu.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření : cca 40 minut
Ingredience :
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
1 středně velká bílá cibule
2 stonky řapíkatého celeru
2 velké mrkve
3 stroužky česneku
1 konzerva drcených rajčat (400g)
2 bobkové listy
1 ks celá skořice
4 kuličky nového koření
špetka sušeného tymiánu (nebo 3 stonky čerstvého)
1,5L zeleninového vývaru
250g brambor
250g červené řepy
350 g bílého hlávkového zelí
na dochucení : třtinový cukr, sůl, pepř
vylisovaná šťáva z citronu
Na servírování:
zakysaná smetana
hrst hladkolisté petrželky
může být i hrst kopru
Pracovní postup:
Omyjte a očistěte veškerou zeleninu. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nadrobno, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky. Zelí nakrájejte na proužky.
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm cibuli s řapíkatým celerem a mrkví. Po 10 minutách přidejte česnek a restujte asi 1 minutu. Nyní přidejte drcená rajčata a všechno koření (bobkový list, nové koření, skořici a tymián). Nechte chvilku provařit a přilijte vývar a přidejte řepu, brambory a zelí a přiveďte k varu. Snižte teplotu osolte a vařte cca 30 minut.
V průběhu vaření přidejte šťávu z citronu tak aby jste dosáhli vyvážené chuti.
Zelenina by měla být měkká ale neměla by se rozpadat.
Zeleninový Boršč podávejte se lžící zakysané smetany a posekanou petrželkou a pokud máte přidejte i čerstvý kopr.
Dobrou chuť !
Komentáře
Okomentovat