Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

LAKSA polévka /Laksa soup



Laksa je pikantní pouliční nudlová polévka, kterou můžete ochutnat v mnoha podobách v Malajsii, Indonésii i jižním Thajsku. Objednáte-li si Laksu, může se stát, že Vám na stole přistane pokrm z rýžových nebo vaječných nudlí s krevetami, rybou nebo hovězím masem. Barvu může mít červenou nebo žlutou podle použité Curry pasty nebo kurkumy. Než Laksu začnete vařit vyražte na nákupy, protože pokud nejste fanda do asijské kuchyně zaručeně nebudete mít doma všechnu tu haldu zeleniny, koření a nudlí. Já skoro všechny ingredience nakupuji v obchodě CIPA - gastro v Praze 5 nebo v MAKRO. Samotné vaření není nic složitého, jen na začátku vaření si "pěkně" pokrájíte. Tak, že ostrý nůž a prkénko budou chvíli Vašimi parťáky. Určitě budete potřebovat ponorný tyčový mixer na přípravu základní ostré pasty. Všechny ingredience si připravte předem a vzhůru do toho. Osobně Laksu jím jako hlavní jídlo je opravdu sytá a obsahuje všechno to co mám nejraději a je to kulinářský zážitek. 

Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření : 30 minut 


Ingredience na cca 4 porce Laksy:

Základní pasta : 

2 ostré malé chilli papričky

2 nepálivé červené papričky (sweet chilli)

1 menší bílá cibule 

3 stonky citrónové trávy

8 limetových listů

3 stroužky česneku pokrájeného nahrubo

2 lžíce nahrubo pokrájeného zázvoru

1 lžička mleté kurkumy (nebo Curry pasty)

1 lžička mletého římského kmínu

olej rostlinný nejlépe arašídový

Ostatní ingredience :

9-12 ks krevet

400 ml kokosového mléka

rybí omáčka dle chuti

Udon nabo Ramen nudle nebo dle Vašeho výběru třeba rýžové nudle 

čerstvý koriandr

1- 2 vejce uvařené natvrdo

1 červená cibule

jarní cibulka

4 ks cherry rajčata 

třtinový cukr

1 ks limeta na ozdobu

1 ks limeta z ní vylisovaná šťáva 

sůl

Pracovní postup:

Krevety dejte vařit do 1,5 L vody a vařte je maximálně cca 20 minut. Pak je buďvyloupněte z krunýře nebo je ponechte celé. Vyjměte je z vody a vývar přeceďte přes jemné sítko. Vývar i krevety odložte stranou.

Všechny suroviny na pastu pokrájejte a vložte je do vysoké nádoby. Limetové listy použijte jen 4 kusy. Pastu zalijte trošku olejem a rozmixujte dohladka tyčovým mixerem. Podle potřeby přilévejte olej. Nyní rozehřejte větší hrnec a krátce na sucho opečte pastu. Další olej přidávejte jen v případě, že se pasta začne připalovat. Pastu zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Povařte 3-4 minuty a přilijte krevetový vývar. Vložte zbylé limetové listy. Nyní začněte dochucovat střídavě : 1 lžíci rybí omáčky, limetovou šťávu z 1/2 limety, třtinový cukr 1 lžička. Postupným přidáváním ladíte sladkost, slanost, kyselost. Ochutnávejte až dosáhnete požadované harmonické chuti. Laksa by neměla být jen ostrá ale celkově výrazná. Podle chuti osolte. Vařené krevety můžete ještě opéct na pánvi a pak přidat do polévky nebo je do polévky vložit jen povařené, tak jak je máte připravené nyní. Zvlášť si uvařte nudle dle návodu na obalu. 

Servírování: 

Do hluboké misky vložte porci nudlí, zalijte polévkou, krevety položte na nudle, přidejte půlku nebo čtvrtku vařeného vejce, přidejte červenou cibuli pokrájenou na proužky, přidejte 1/4 limety, hrst koriandru, pokrájená cherry rajčata, pokrájenou jarní cibulku.

Náš Tip: 

Přidat můžete i opečené kousky Tofu a místo koriandru zkuste lístky čerstvé máty. Laksu můžete doplnit kolečky vařené mrkve. Když uberete vývar získáte krémovější polévku. Nechám to na Vás.

A to je vše. Seznam surovin se může zdát dlouhý ale pro dokonalý výsledek je nezbytný. 

Už cítíte tu vůni? Já ji vařím stále dokola tak moc ji mám ráda.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky