Pomerančovo - mandlový koláč / Gâteau à l'Orange et Amande
Ultra jemný koláč, který v ústech doslova taje. Má lehkou strukturu ochucenou pomerančovou šťávou je tak lahodný, šťavnatý a voňavý. Všude je teď spousta pomerančů, můžete je tedy zkusit použít i jinak.
Doba přípravy: do 30 minut
Doba pečení : 40 minut
Bude se hodit : kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka, lis na citrusy, sítko, špejle 1 ks
Ingredience na jednu rozevírací formu na dort:
3 celá vejce
120 g třtinového cukru
vanilkový lusk
200 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
1 špetka soli
2 čajové lžičky prášku do pečiva
150 g másla, rozpuštěného a zchladlého + kousek másla na vymazání formy
50 ml vylisované pomerančové šťávy
100 g zakysané smetany
pomerančová kůra
trošku hrubé mouky na vysypání formy
Ingredience na SIRUP:
vylisovaná šťáva z 1 pomeranče
vylisovaná šťáva z 1 citrónu
70 g krupicového cukru
2 hřebíčky
2 badyány
1 svitek celé skořice
Na ozdobu :
1 pomeranč
Pracovní postup:
Dortovou formu vymažte kouskem másla a vysypte ji hrubou moukou.
Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, mleté mandle, špetku soli, dvě lžičky prášku do pečiva
Nožíkem vyškrábněte semínka z vanilkového lusku. S pomocí kuchyňského robotu se šlehací metlou vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny. Přidejte polovinu semínek z vanilkového lusku. Do vaječné pěny zašlehejte střídavě : rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, pomerančovou šťávu a moučnou směs. Těsto by mělo mít strukturu hladkého krému. Vypněte šlehač a předehřejte troubu na 180C. Těsto nalijte do formy a uhlaďte jeho povrch stěrkou. Pečte cca 35-40 minut. Otestujte špejlí zda se na ní těsto nelepí a jeho povrch je zlatavý a pevný. Vyndejte koláč z trouby a nechte ho pár minut vychladnout.
Nyní se věnujte přípravě sirupu bez kterého by koláč nebyl tak vláčný.
Pomeranč nakrájejte na plátky cca 0,5 cm široké. Do menšího kastrůlku nalijte vylisovanou šťávu z pomeranče a z citronu, vsypte cukr a přidejte koření. Za stálého míchání přiveďte k varu a přidejte do sirupu plátky pomeranče. Vařte cca 5-7 minut. Dejte pozor aby pomeranče zůstali celé a nerozpadli se. Opatrně vyjměte pomeranče a sirup přeceďte přes jemné sítko do misky a nechte ho zchladnout. Koření si ponechte odložené stranou.
Koláč propíchejte na více místech špejlí a rovnoměrně ho polijte sirupem. Povrch ozdobte pomerančem který se vařil v sirupu. Přidejte koření jako ozdobu. Jakmile se sirup vsákne rozevřete formu a koláč z ní vyjměte.
Hotovo :-)
Náš TIP:
- do těsta můžete přidat pomerančovou kůru a trošku kůry můžete použít i na ozdobu koláče
- mleté mandle můžete zaměnit z mleté lískové ořechy
- pokud máte raději mandarinky můžete je zaměnit za pomeranče
- koláč můžete podávat se šlehačkou ochucenou pomerančovou kůrou nebo skořicí
Komentáře
Okomentovat