Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Pomerančovo - mandlový koláč / Gâteau à l'Orange et Amande


Ultra jemný koláč, který v ústech doslova taje. Má lehkou strukturu ochucenou pomerančovou šťávou  je tak lahodný, šťavnatý a voňavý. Všude je teď spousta pomerančů, můžete je tedy zkusit použít i jinak.


Doba přípravy: do 30 minut

Doba pečení : 40 minut

Bude se hodit : kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka, lis na citrusy, sítko, špejle 1 ks


Ingredience na jednu rozevírací formu na dort:

3 celá vejce

120 g třtinového cukru

vanilkový lusk

200 g hladké mouky

100 g mandlové mouky 

1 špetka soli

2 čajové lžičky prášku do pečiva

150 g másla, rozpuštěného a zchladlého + kousek másla na vymazání formy

50 ml vylisované pomerančové šťávy

100 g zakysané smetany 

pomerančová kůra

trošku hrubé mouky na vysypání formy


Ingredience na SIRUP:

vylisovaná šťáva z 1 pomeranče 

vylisovaná šťáva z 1 citrónu

70 g krupicového cukru

2 hřebíčky

2 badyány

1 svitek celé skořice

Na ozdobu :

1 pomeranč


Pracovní postup:

Dortovou formu vymažte kouskem másla a vysypte ji hrubou moukou.

Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, mleté mandle, špetku soli, dvě lžičky prášku do pečiva

Nožíkem vyškrábněte semínka z vanilkového lusku. S pomocí kuchyňského robotu se šlehací metlou vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny. Přidejte polovinu semínek z vanilkového lusku. Do vaječné pěny zašlehejte střídavě : rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, pomerančovou šťávu a moučnou směs. Těsto by mělo mít strukturu hladkého krému. Vypněte šlehač a předehřejte troubu na 180C. Těsto nalijte do formy a uhlaďte jeho povrch stěrkou. Pečte cca 35-40 minut. Otestujte špejlí zda se na ní těsto nelepí a jeho povrch je zlatavý a pevný. Vyndejte koláč z trouby a nechte ho pár minut vychladnout. 

Nyní se věnujte přípravě sirupu bez kterého by koláč nebyl tak vláčný.

Pomeranč nakrájejte na plátky cca 0,5 cm široké. Do menšího kastrůlku nalijte vylisovanou šťávu z pomeranče a z citronu, vsypte cukr a přidejte koření. Za stálého míchání přiveďte k varu a přidejte do sirupu plátky pomeranče. Vařte cca 5-7 minut. Dejte pozor aby pomeranče zůstali celé a nerozpadli se. Opatrně vyjměte pomeranče a sirup přeceďte přes jemné sítko do misky a nechte ho zchladnout. Koření si ponechte odložené stranou.

Koláč propíchejte na více místech špejlí a rovnoměrně ho polijte sirupem. Povrch ozdobte pomerančem který se vařil v sirupu. Přidejte koření jako ozdobu. Jakmile se sirup vsákne rozevřete formu a koláč z ní vyjměte. 

Hotovo :-)


Náš TIP: 

- do těsta můžete přidat pomerančovou kůru a trošku kůry můžete použít i na ozdobu koláče

- mleté mandle můžete zaměnit z mleté lískové ořechy 

- pokud máte raději mandarinky můžete je zaměnit za pomeranče

- koláč můžete podávat se šlehačkou ochucenou pomerančovou kůrou nebo skořicí








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky