Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Švýcarská kakaová roláda / Swiss roll cacao


Švýcarská roláda je piškotový moučník s náplní, obvykle plněný marmeládou. Piškot je nejčastěji světlý ale může být i čokoládový. A právě takový je dnešní recept. Náplní je ušlehané mascarpone s domácím lemon curd. A výhoda tohoto receptu je, že nepotřebujete váhu 
úplně Vám postačí odměrka. 

Několik rad k pečení rolády: 

Těsto by nemělo mít vzduchové bubliny aby při rolování nepopraskalo. 

Piškotový plát nepečete příliš dlouho, opět zde hrozí popraskání a roláda by byla příliš vysušená. 

Všechny pracovní pomůcky si připravte předem, při pečení rolády jde o rychlost. 



Doba přípravy : 20 minut
Doba pečení : 5 - 8 minut

Budete potřebovat :
pečící plech, pečící papír, utěrka namočená v ledové vodě, ruční elektrický šlehač nebo robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka, odměrka

Ingredience na 1 roládu :         
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu !


3 celá vejce
200 ml cukru krupice + trochu cukru na posypání
200 ml hladké mouky
2 čajové lžičky prášku do pečiva
50 ml mléka 
1 polévková lžíce tmavého kakaového prášku
moučkový cukr na ozdobu

Náplň:

250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání 
trošku cukru na oslazení náplně    
100 ml Lemon curd  

Jak na lemon curd se dozvíte zde : 

Pracovní postup:

1) Vyložte plech pečícím papírem. Předehřejte troubu na 230 C.

2) Pomocí elektrické šlehací metly utřete celá vejce s cukrem. Šlehejte tak dlouho dokud směs nebude hezky nadýchaná a lehká.

3) Aby jste nemuseli nic vážit odeberte z připravené mouky jednu vrchovatou polévkovou lžíci a nahraďte ji stejným množstvím kakaa. V misce lehce vidličkou promíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem, nyní snižte otáčky a postupně přidávejte moučnou směs do vaječné směsi. Nakonec pomalu přilévejte mléko, (nemusíte spotřebovat všechno mléko, těsto by mělo být husté jako krém) promíchejte a vypněte šlehač. Vznikne Vám hladká nadýchaná hmota.

4) Pomocí stěrky rozetřete těsto na plech vyložený pečícím papírem. Rozetřete do všech stran a okrajů, uhlaďte rovnoměrně po celé ploše. Vložte ihned do rozehřáté trouby. Pečte 5 - 8 minut, opravdu hlídejte a nepřepečte. Jakmile těsto zpevní a mírně zezlátne ihned vyndejte z trouby. Zkontrolovat ho můžete špejlí.
Píchněte špejli do středu plátu, pokud se Vám na ni těsto neplepí je správně upečené.

5) Upečené těsto zlehka posypte trochou cukru. Srolujte po delší straně pomalu a opatrně horkou roládu i s papírem.Přiložte na ní studenou vlhkou utěrku a nechte pár minut působit. Zkuste odloupnout pečící papír z rolády, jakmile to půjde pomalu roládu rozbalujte a zbavujte ji papíru. Po té ji znovu srolujte a nechte ještě chvíli chladnout.

6) Příprava náplně :
Mascarpone dejte do hluboké misky, přidejte 1-2 polévkové lžíce cukru (může být i vanilkový) a začněte šlehat ručním elektrickým šlehačem, postupně přilévejte smetanu jen do té doby dokud je krém stále velmi hustý. Jakmile to přeženete krém zřídne a z rolády vám vyteče a to nechcete. Trvá to jen pár minut. Ochutnejte a pokud jste s chutí spokojeni uložte krém do lednice.

7) Opatrně roládu rozbalte a pomocí stěrky na ní naneste krém. Rozetřete ho pečlivě po celé ploše. Do středu naneste lžící lemon curd v jednom pruhu. Nyní znovu roládu opatrně ale pevně srolujte. Povrch můžete pocukrovat moučkovým cukrem. Hotovou roládu nechte hodinku v lednici a teprve potom ji krájejte na plátky.












Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky