Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Pražský koláč



Tak jako každý region má své jedinečné dobroty i Praha má svůj pražský koláč. Nikdo neví kde se vzal, skoro nikdo ho doma nepeče. Podobný je francouzskému koláči Tarte Tropézienne a já ho miluju. Už dávno jsem ho chtěla vyzkoušet a musím vážně říct, že ten domácí je skvostný. Ale to nic nemění na tom, že až ho uvidím někde v pekařství ve vitríně, že si ho zas ráda koupím. Krém jsem vylepšila o citronovou šťávu a dodalo to koláči neuvěřitelnou šťavnatost. Tak ho vyzkoušejte :-)


Doba přípravy i s kynutím 1 hodinu

Doba pečení : 30 minut

Bude se hodit: plech na pečení, pečící papír, lis na citrusy

Ingredience na dva středně velké koláče:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

250 g majonézy (dejte pozor při nákupu aby neobsahovala škrob)

3 lžíce krupicového cukru

1 lžičku krupicového cukru na kvásek

1 celé vejce

30 g čerstvého droždí

150 ml vlažného mléka

1 špetka soli

1 vejce na potření koláče


Ingredience na drobenku (nebo někde se jí říká žmolenka):

60 g krupicového cukru

100 g hrubé mouky

60 g másla změklého

1 lžička mleté skořice

Ingredience na krém :

2 velké citrony nejlépe BIO - vylisujte šťávu

2 celá vejce

135 g krupicového cukru

140 g změklého másla

2 lžičky škrobu Solamyl


Krém si uzpůsobte dle Vaší chutě, v kupovaném koláči je pudinkovo - vanilkový krém, do něj můžete přidat rum. Ten náš je svěží citronový.

Pracovní postup:

Nejprve si připravte kvásek. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, špetku soli a zalijte vše vlažným mlékem. Odložte stranou. Ve větší misce smíchejte obě mouky, 3 lžíce krupicového cukru, majonézu a vejce. Přidejte vzešel kvásek. Vše můžete smíchat vařečkou nebo pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem. těsto by mělo být vláčné a nemělo by se lepit. Utvořte z něj bochánek, vložte jej do misky a její povrch posypte zlehka troškou hladké mouky. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 45 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Troubu předehřejte na 180 C. Z vykynutého těsta utvořte dva bochánky. Položte je na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte v klidu ještě 10 minut. Mezitím si připravte drobenku.

Všechny suché ingredience na drobenku vložte do misky, přidejte změklé máslo pokrájené na kousky a prsty směs zpracujte na drobenku. Nyní rozšlehejte vidličkou v misce celé vejce a potřete jím povrch obou koláčů. Posypte povrch koláčů žmolenkou a vložte je do trouby. Po chvíli snižte teplotu na 175 C a pečte dozlatova cca 30 minut v závislosti na typu Vaší trouby. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Po upečení nechte koláče zcela vychladnout a poté je v polovině rozřízněte a potřete krémem.

Příprava krému:

Ve vodní lázni smíchejte celá vejce s cukrem, přilijte citronovou šťávu. Míchejte do rozpuštění cukru, sejměte z plotny a po kouskách přidávejte máslo, můžete použít i tyčový mixer. Propasírujte přes jemné sítko a vlijte do kastrůlku nyní již rovnou na plotýnku. Přidejte škrob a míchejte do zhoustnutí. Krém nechte vychladnout a poté jím plňte koláče.

No a je to máte dva domácí, nadýchané, kypré pražské koláče :-). Dobrou chuť. A jako výzvu ho upeču znovu a pod krém přidám višňovou marmeládu. Už se těším. Kdo ho má také tak rád ?














Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky