Lemon curd / Citrónový krém
Lemon curd je sladkokyselý citrónový krém, který sám o sobě je již dezertem a uspokojí všechny milovníky citrónů. Jeho původ naleznete v Anglii. Určitě ho zkuste. Využijete ho jako náplň do upečených tartaletek, místo marmelády na toast nebo jako náplň do palačinek. Zkuste si tento krém zamíchat do jogurtu nebo ho podávejte se šlehaným tvarohem. V lednici vydrží maximálně týden. Aby krém zůstal jemný a hladký nesmí přejít varem, proto kupujte vejce z bezpečeného zdroje a citrony chemicky neošetřené.
Doba přípravy: do 20 minut + chlazení
Budete potřebovat : lis na citrusy, sítko na scezení šťávy, kastrůlek na vodní lázeň, ohnivzdornou misku na vodní lázeň, šlehací metličku, elektrický ruční šlehač, kuchyňskou váhu
Ingredience :
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu !
60 g cukr krupice
šťáva z 1 citrónu nejlépe BIO
2 celá vejce
100 g másla pokrájené na kousky
Pracovní postup:
Vylisujte šťávu z citrónu a přeceďte ji přes jemné sítko. V ohnivzdorné misce vyšlehejte elektrickým šlehačem vejce s cukrem a přilijte citrónovou šťávu. Misku posaďte na hrnec s vroucí vodou a pomocí šlehací metličky šlehejte. Teplota by neměla přesáhnout 82 C. Míchejte do zhoustnutí. Poté opatrně sejměte misku s krémem a nechte krém zchladnout cca na 60 C. Teprve pak začněte zašlehávat s pomocí ručního elektrického šlehače kousky másla.
Do krému můžete také přidat nastrouhanou citronovou kůru.
Uvařený krém, naplňte do skleniček a zavíčkujte. Před podáváním krém chlaďte alespoň dvě hodiny. Skladujte v chladničce maximálně týden.
Náš tip:
Zkuste lemon curd se šlehaným tvarohem, nemá to chybu. Vyzkoušejte krém i z jiných citrusů např. z mandarinek nebo pomerančů. Tento typ krému není vhodný jako náplň do koláčů které se musí ještě péct.
Komentáře
Okomentovat