Švestková galetta / Galette aux prunes
Chuť švestek, skořice a ořechů to je jedinečná kombinace pro podzimní koláč. Galetta je jednoduchý francouzský koláč s ohnutými okraji. Je to koláč který se vždy povede a hotový je za chvilku. Můžete ho podávat se zmrzlinou, se šlehačkou nebo s kysanou smetanou. Při výběru švestek dbejte na to aby švestky nebyly přezrálé ale pevné. Pokud nebudou úplně sladké nevadí, chuť jim dodá troška třtinového cukru. Vyzkoušejte galettu i s jablky, fotku najdete níže.
Doba přípravy : 15 - 20 minut
Doba pečení : cca 50 minut
Bude se hodit: váleček, ostrý nožík, pečící papír, pečící plech, mašlovačka
Ingredience na 1 galettu:
1 balení listového těsta ( skvělé je když koupíte takové které je již rozválené do kruhu)
400g pevných švestek
2 žloutky na potření těsta
trošku mleté skořice na poprášení švestek
trošku třtinového cukru
kousek másla
hrst vlašských ořechů
Náš tip: pokud neseženete listové těsto rozválené do kruhu ale do čtverce těsto si upravte pomocí nožíku na požadovaný tvar na pracovní ploše. Nebo ho nechte v tom tvaru v jakém je a upečte galettu třeba jako obdélník. Chutnat bude stejně. Záleží na Vás.
Pracovní postup:
Švestky omyjte, pomocí nožíku rozřízněte na poloviny, vyjměte pecky a pokud jsou švestky velké rozřízněte poloviny ještě na čtvrtiny a odložte je stranou.
Na pečící plech si položte pečící papír. Těsto vybalte a rozložte rovnou na pečící papír na plechu. Přenášení galetty nedoporučuji, protože pod tíhou ovoce by se vám mohla poškodit. Do středu těsta nasypte do kruhu mleté mandle, je to kvůli tomu aby Vám neunikla šťáva ze švestek. Potom začněte postupně skládat švestky dokola a dovnitř ale dodržujte 5 cm od okraje těsta. Povrch ovoce poprašte skořicí, posypte ořechy a třtinovým cukrem. Nyní začněte pomalu překládat okraj těsta přes švestky. Přeložený okraj potřete rozšlehanými žloutky. Na švestky ještě poklaďte malé kousíčky másla. Koláč vložte do rozehřáté trouby na 175C. Pečte cca 50 minut.
Těsto po upečení by mělo mít krásně zlatou barvu. Povrch švestek lehce zkaramelizuje. Koláč nechte zcela vychladnout jinak nepůjde rozkrájet.
Přejeme Vám krásný podzim plný vůní.
![]() |
A tady je Jablečná Galetta ! |
Komentáře
Okomentovat