Citronový chlebíček s mákem / Tarte citron-pavot
Že je citronový chlebíček skvělý, to už přece dávno víme. Když se však doplní o citronovou polevu a kandované citrony a v jeho těstě je mák, je to celé úplně jiná dimenze zákusku.
Jeho chuť vás chytne a už nepustí 🍋.
Doba přípravy : 35 minut
Doba pečení : cca 40 minut
Bude se hodit:
kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňskou váhu, síto na prosátí mouky, cukrářská stěrka, struhadlo na citronová kůru a lis na citrusy, plát pečícího papíru a kuchyňské prkénko
Ingredience na 1 formu na chlebíček :
150 g hladké mouky
50 g škrobu maizena
1/2 sáčku prášku do pečiva
130 g cukru moučka
3 celá vejce
100 g másla rozpuštěného + kousek másla na vymazání formy
3 lžíce mletého máku
2 citrony BIO
trošku hrubé mouky na vysypání formy
Na polevu :
100g moučkového cukru
1 - 2 polévkové lžíce citronové šťávy
Na kandované citrony :
1 citron BIO
200g krupicového cukru
150 ml vody
Pracovní postup:
Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Vymačkejte šťávu ze dvou citronů a kůru z jednoho nastrouhejte.
Do šlehací mísy prosejte mouku, přidejte škrob, kypřící prášek a moučkový cukr. Zlehka vše promíchejte.
Přidejte celá vejce a vychladlé rozpuštěné máslo. Vše promíchejte. Nakonec vmíchejte mák, nastrouhanou kůru z citronu a také šťávu ze dvou citronů. Vše promíchejte do hladkého těsta.
Troubu rozehřejte na 180 C.
Těsto vlijte do připravené formy a jeho povrch uhlaďte stěrkou. Vložte formu do trouby a pečte cca 40 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí. Po upečení nechte zchladnout a vyklopte chlebíček na kuchyňské prkénko pokryté pečícím papírem.
Příprava kandovaných citronů:
Nakrájejte jeden citron na kolečka. Do kastrůlku nalijte 150 ml vody a 200g krupicového cukru. Zahřejte až se cukr rozpustí vložte plátky citronů a vařte na mírné teplotě cca 10 minut. Vypněte a ponechte zchladnout citrony v cukrovém rozvaru.
Příprava polevy:
Z moučkového cukru a citronové šťávy metličkou vymíchejte hladkou cukrovou polevu.
Nyní polevou přelijte povrch vychladlého chlebíčku a nechte chvilku ztuhnout.
Kandované citrony opatrně vyjměte z rozvaru a ozdobte jimi chlebíček.
A máte hotovo, tak dobrou chuť a netvařte se kysele :-)🍋
Komentáře
Okomentovat