Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Dýňový koláč / Pumpkin Cake



Doba je taková jaká je a každý z nás se s tím vyrovnává po svém. Já se uklidňuji pečením. Pečení vyžaduje, klid a přesnost. Při přípravě surovin a realizaci se nenechávám rušit. Radost mi udělá koláč, buchta, vánočka i narozeninový dort. Každý recept je jiný a určitě jste si všimli, že na blogu Bistro Sezóna sladké recepty převažují nad ostatními. Podzim vyloženě k pečení vybízí. Domov se provoní a kuchyně ohřeje od zapnuté trouby. Kousek dortíku, závinu nebo koláče s šálkem čaje nebo kávy dokáže vykouzlit úsměv na tváři i v tom nečernějším upršeném dni. Dnes mám pro Vás recept na načechraný, vláčný Dýňový koláč. Už teď vím, že nezůstane pouze u jednoho pokusu a budete ho péct pořád dokola.



Doba přípravy: cca 30 minut

Doba pečení : 40 minut i více 

Bude se hodit : struhadlo s většími oky, ostrý nožík, malý cedník


Ingredience:

Na těsto :

Suroviny by měli mít pokojovou teplotu, připravte si je tedy řádnou chvíli před tím než začnete s pečením.

160g polohrubé mouky 

1/2 sáčku prášku do pečiva 

160g cukru krupice (lze nahradit hnědým třtinovým cukrem)

špetka soli

2 polévkové lžíce plnotučného mléka

100 ml rostlinného oleje 

2 velká vejce 

500g nastrouhané dýně nahrubo (doporučuji muškátovou dýni)

mletá skořice

hrst vlašských ořechů ( několik jader ponechte v celku na ozdobu, ostatní rozdrťte )

hrst sušených brusinek předem namočených ve vlažné vodě

kousek másla na vymazání formy

trošku hrubé mouky na vysypání formy


Na krém: 

1 ks Mascarpone 250g

1 ks Smetana na šlehání 33% 

1-2 polévkové lžíce cukr krupice 


Pracovní postup:

Formu na koláč vymažte kouskem změklého másla a vysypte ji troškou hrubé mouky. Oloupejte dýni, pokrájejte ji na větší špalíky a nastrouhejte ji na hrubo. Nechte ji okapat na cedníku. Před použitím ji ještě trošku vyždímejte. Do hlubší mísy dejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl, skořici a vše promíchejte metličkou.V jiné misce prošlehejte vejce, mléko a olej. Tekutou směs vlijte ke směsi mouky a cukru a krátce prošlehejte. Můžete na vše využít i ruční elektrický šlehač. Rozehřejte troubu na 180 C. Do těsta vmíchejte nastrouhanou dýni, okapané brusinky a hrst posekaných vlašských ořechů. Těsto nalijte do koláčové formy a jeho povrch uhlaďte stěrkou. Vložte koláč do rozehřáté trouby a pečte cca 40-50 minut. Upečený koláč nechte vychladnout ve formě. 


Nyní si připravte krém:

Ušlehejte zlehka mascarpone s troškou smetany a s cukrem na pevný krém
Ozdobte krémem upečený koláč, na povrch poklaďte půlky jader vlašských ořechů a dejte dezert vychladit na 40 minut do lednice a můžete servírovat.

Náš TIP: pokud chcete koláči dodat další zajímavou chuť, připravte si dýňové pyré které použijete na ozdobení krému. 

Příprava pyré:
1/2 dýně oloupané, pokrájené na kousky, voda, sůl, třtinový cukr

Pokrájenou dýni vložte do hrnce podlijte ji do poloviny vodou, přidejte špetku soli a kdo chce může osladit troškou třtinového cukru. Duste na mírném ohni cca 20 minut. Nechte zchladnout a rozmixujte ponorným tyčovým mixerem dohladka. Pyré využijete na přípravu dezertů nebo na ochucení jogurtů, krémů apod.
Skladujte ho v lednici v uzavřených sklenicích s víkem. Určitě vydrží více než týden.
Hotovým pyré ozdobte právě dopečený dýňový koláč.

No a to je všechno. Odpočinuli jste si ? Já ano :-)











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky