Dýňový koláč / Pumpkin Cake
Doba je taková jaká je a každý z nás se s tím vyrovnává po svém. Já se uklidňuji pečením. Pečení vyžaduje, klid a přesnost. Při přípravě surovin a realizaci se nenechávám rušit. Radost mi udělá koláč, buchta, vánočka i narozeninový dort. Každý recept je jiný a určitě jste si všimli, že na blogu Bistro Sezóna sladké recepty převažují nad ostatními. Podzim vyloženě k pečení vybízí. Domov se provoní a kuchyně ohřeje od zapnuté trouby. Kousek dortíku, závinu nebo koláče s šálkem čaje nebo kávy dokáže vykouzlit úsměv na tváři i v tom nečernějším upršeném dni. Dnes mám pro Vás recept na načechraný, vláčný Dýňový koláč. Už teď vím, že nezůstane pouze u jednoho pokusu a budete ho péct pořád dokola.
Doba přípravy: cca 30 minut
Doba pečení : 40 minut i více
Bude se hodit : struhadlo s většími oky, ostrý nožík, malý cedník
Ingredience:
Na těsto :
Suroviny by měli mít pokojovou teplotu, připravte si je tedy řádnou chvíli před tím než začnete s pečením.
160g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
160g cukru krupice (lze nahradit hnědým třtinovým cukrem)
špetka soli
2 polévkové lžíce plnotučného mléka
100 ml rostlinného oleje
2 velká vejce
500g nastrouhané dýně nahrubo (doporučuji muškátovou dýni)
mletá skořice
hrst vlašských ořechů ( několik jader ponechte v celku na ozdobu, ostatní rozdrťte )
hrst sušených brusinek předem namočených ve vlažné vodě
kousek másla na vymazání formy
trošku hrubé mouky na vysypání formy
Na krém:
1 ks Mascarpone 250g
1 ks Smetana na šlehání 33%
1-2 polévkové lžíce cukr krupice
Pracovní postup:
Formu na koláč vymažte kouskem změklého másla a vysypte ji troškou hrubé mouky. Oloupejte dýni, pokrájejte ji na větší špalíky a nastrouhejte ji na hrubo. Nechte ji okapat na cedníku. Před použitím ji ještě trošku vyždímejte. Do hlubší mísy dejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl, skořici a vše promíchejte metličkou.V jiné misce prošlehejte vejce, mléko a olej. Tekutou směs vlijte ke směsi mouky a cukru a krátce prošlehejte. Můžete na vše využít i ruční elektrický šlehač. Rozehřejte troubu na 180 C. Do těsta vmíchejte nastrouhanou dýni, okapané brusinky a hrst posekaných vlašských ořechů. Těsto nalijte do koláčové formy a jeho povrch uhlaďte stěrkou. Vložte koláč do rozehřáté trouby a pečte cca 40-50 minut. Upečený koláč nechte vychladnout ve formě.
Nyní si připravte krém:
Komentáře
Okomentovat