Pórkový koláč / Tarte aux poireaux
Doba přípravy : cca 30 minut
Doba pečení : cca 45 minut
Ingredience na 1 koláčovou formu kulatou nebo obdélníkovou :
Bude se hodit :
struhadlo na muškátový oříšek, mašlovačka, metlička na šlehání, stěrka, kuchyňské prkénko, ostrý nůž
Možná využijete vykrajovátka na cukroví.
1 balení listového těsta (nejlépe rozváleného)
1 lžíce másla + kousek na vymazání formy
100 g slaniny pokrájené na nudličky
1 větší pórek
200 ml smetany ke šlehání
2 celá vejce
150 - 200g ementálu nastrouhaného nahrubo
sůl, čerstvý mletý pepř, muškátový oříšek
trošku hrubé mouky na vysypání formy
1 žloutek na potření
Pracovní postup :
Formu na koláč vymažte máslem a vysypte ji hrubou moukou. Rozváleným listovým těstem vyložte připravenou formu na koláč a propíchejte dno vidličkou. Těsto by mělo být tenké. Nyní formu uložte do lednice. Pokud Vám zbyde kousek těsta rozhodně ho nevyhazujte a pomocí vykrajovátka z něj vykrájejte vámi vybrané tvary a jimi ozdobte povrch koláče před upečením.
Pórek omyjte a pokrájejte na tenká kolečka. V kastrolu na lžíci másla opečte pokrájenou slaninu dozlatova a pak přidejte pórky. Opékejte cca 5 minut aby změkly a odstavte kastrol z plotýnky a nechte směs vychladnout. V hlubší misce rozmíchejte metličkou dvě celá vejce, trošku soli, trošku mletého pepře a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Přilijte smetanu a vsypte strouhaný sýr. Vše důkladně promíchejte.
Rozehřejte troubou na 200C. Z lednice vyndejte připravené vychlazené těsto a nalijte na něj připravenou náplň. Pomocí stěrky uhlaďte povrch. Pokud máte připravené vykrájené tvary nyní jimi poklaďte povrch koláče. Na závěr potřete těsto i tvary rozšlehaným žloutkem. Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 45 minut dozlatova. Náplň pečením zpevní.
Po upečení nechte koláč zchladnout a můžete servírovat třeba se zeleninovým salátem.
Koláč je skvělý vlažný i studený.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat