Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Pórkový koláč / Tarte aux poireaux




Skvělý slaný pórkový koláč ve stylu francouzského quiche budete mít hotový za chvilku a využijete ho se salátem jako lehkou večeři i jako pohoštění na party nebo na piknik.


Doba přípravy : cca 30 minut 

Doba pečení : cca 45 minut 

Ingredience na 1 koláčovou formu kulatou nebo obdélníkovou :


Bude se hodit : 

struhadlo na muškátový oříšek, mašlovačka, metlička na šlehání, stěrka, kuchyňské prkénko, ostrý nůž

Možná využijete vykrajovátka na cukroví.


1 balení listového těsta (nejlépe rozváleného)

1 lžíce másla + kousek na vymazání formy

100 g slaniny pokrájené na nudličky

1 větší pórek 

200 ml smetany ke šlehání 

2 celá vejce

150 - 200g ementálu nastrouhaného nahrubo

sůl, čerstvý mletý pepř, muškátový oříšek

trošku hrubé mouky na vysypání formy

1 žloutek na potření 





Pracovní postup :

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte ji hrubou moukou. Rozváleným listovým těstem vyložte připravenou formu na koláč a propíchejte dno vidličkou. Těsto by mělo být tenké. Nyní formu uložte do lednice. Pokud Vám zbyde kousek těsta rozhodně ho nevyhazujte a pomocí vykrajovátka z něj vykrájejte vámi vybrané tvary a jimi ozdobte povrch koláče před upečením. 

Pórek omyjte a pokrájejte na tenká kolečka. V kastrolu na  lžíci másla opečte pokrájenou slaninu dozlatova a pak přidejte pórky. Opékejte cca 5 minut aby změkly a odstavte kastrol z plotýnky a nechte směs vychladnout. V hlubší misce rozmíchejte metličkou dvě celá vejce, trošku soli, trošku mletého pepře a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Přilijte smetanu a vsypte strouhaný sýr. Vše důkladně promíchejte. 

 Rozehřejte troubou na 200C. Z lednice vyndejte připravené vychlazené těsto a nalijte na něj připravenou náplň. Pomocí stěrky uhlaďte povrch. Pokud máte připravené vykrájené tvary nyní jimi poklaďte povrch koláče. Na závěr potřete těsto  i tvary rozšlehaným žloutkem. Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 45 minut dozlatova. Náplň pečením zpevní. 

Po upečení nechte koláč zchladnout a můžete servírovat třeba se zeleninovým salátem.

Koláč je skvělý vlažný i studený.

Dobrou chuť.











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky