Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Citronová bábovka





Hledala jsem a nenašla. A co ? No opravdu dobrý recept na citronovou bábovku. Takovou která bude kompaktní, nelepí se a nedrobí. Takovou která voní po citronech a není příliš sladká. Nenašla jsem a začala bádat jak na ní. A tak jsem kombinovala a zkoušela až mi vyšla taková na jakou jsem měla už dlouho chuť. Mám z ní radost a doufám, že spokojení budete i vy. 

Příprava : 20 minut

Doba pečení : 40 -50  minut



Igredience :

3 celá vejce
150 g rozpuštěného másla
150 g třtinového cukru (lze i namíchat s krupicovým cukrem )
170 g hladké mouky prosáté
1/2 sáčku prášku do pečiva (bezfosfátového)
1 velký citron nejlépe BIO
1 sáček vanilkového cukru nebo semínka z jednoho vanilkového cukru 
špetka soli

Trošku hrubé mouky a kousek másla na vymazání formy

Těsto mi vyšlo na menší bábovkovou formu 

Bude se hodit : 
kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka, kuchyňská váha, struhadlo s jemnými oky 



Pracovní postup :

1) Vymažte máslem formu na bábovku a následně ji poctivě vysypte hrubou moukou. V hluboké misce pomocí elektrického šlehače, vyšlehejte cukr a vanilkový cukr s vejci do husté pěny. Šlehejte opravdu dlouho aby pěna nabyla na objemu až do struktury hustého krému. V malém kastrůlku si rozpusťte máslo. Sundejte kastrůlek z plotny a nechte máslo vychladnout. Pokud nemáte BIO citron, vydrhněte citron který máte kartáčkem pod proudem teplé vody. Kůru z citronu nastrouhejte na jemném struhadle a odložte stranou. Teď vymačkejte šťávu z citronu.

2) Přidejte mouku s práškem do pečiva, zchladlé máslo a sůl. Dále přidejte  kůru a šťávu z jednoho  citronu. Můžete vyměnit i citron za limetu jen pozor na bílou část pod kůrou. Bábovka by chutnala hořce. Vše znovu prošlehejte dohladka. Troubu zahřejte na 180 C.

3) Vlijte těsto do formy a uhlaďte ho stěrkou. Vložte formu do trouby a pečte 40-50 minut v závislosti na typu trouby.  Pokud moc rychle zezlátne povrch bábovky, uberte pár stupňů aby měla čas se propéct. Až těsto zpevní vyzkoušejte zda je pečené pomocí špejle. Pokud se těsto nelepí, vyjměte formu z trouby a ponechte pár minut zchladnout. Po té vyklopte bábovku třeba na větší dřevěné prkénko a nechte ji zcela vychladnout. Vydržet to je docela těžké ale věřím, že té vůni odoláte.

Na víkend je bábovka zcela ideální záležitost na snídani nebo k odpolední kávě. Ale můžete si ji vzít s sebou třeba i na výlet. Chutnat Vám bude všude.

Tak jo, jsme u konce. Mějte se krásně a prima víkend.

Náš TIP: 
Bábovku můžete polít třeba citronovou polevou z moučkového cukru smíchaného se šťávou z citronu.

Její povrch ale stačí jen posypat prosátým moučkovým cukrem který ráda doplňuji sušenými voňavými květy, které přidávám i do těsta. Koupíte je např. v obchodech Sonnentor https://www.sonnentor.com/cs-cz








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky