Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Sladký Bretaňský hruškový koláč / Tarte au sucré de Bretagne

 



Je čas hrušek. Podzimní hruškový koláč Vám udělá radost svou jednoduchostí, skvělou chutí a báječnou vůní. Dáte si kousek ke kávě a za chvilku druhý kousek k čaji a najednou je po koláči. Bude vám hodně chutnat.



Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení 45 minut 

Bude se hodit : 

kuchyňská váha, odměrka na tekutiny, ruční elektrický šlehač, sítko na prosátí cukru, palička na maso 


Ingredience na 1 koláčovou formu: 

125g hladké mouky

  75 g moučkového cukru prosátého 

špetka soli

2 celá vejce

250 ml mléka plnotučného 

6 velkých pevných zralých hrušek 

1/2 sáčku prášku do pečiva 

kousek másla na vymazání formy

trošku třtinového cukru na vysypání formy

hrst lískových oříšků 

trošku rumu

skořice, vanilka z jednoho vanilkového lusku 

citronová šťáva z 1 citronu 


Pracovní postup : 

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte jí třtinovým cukrem.

Hrušky oloupejte, překrájejte na poloviny, vyřízněte jádřinec a pokrájejte je podélné na plátky. Uložte je do misky a zakapejte šťávou z citronu.

Do jiné hlubší misky dejte mouku s prosátým moučkovým cukrem, špetku soli, prášek do pečiva, špetku skořice, vanilku vyškrábněte z jednoho lusku a přidejte vejce.

Zapněte elektrický ruční šlehač, ingredience zlehka promíchejte a pomalu přilévejte mléko, rozmíchejte do hladka a vmíchejte  trošku rumu. Těsto by mělo být o trošku hustší než na palačinky. 

Troubu rozehřejte na 180C.

Na dno formy vyskládejte plátky hrušek. Zalijte polovinou těsta a přidejte další vrstvu těsta. Lískové ořechy nasypte na utěrku, zakryjte další utěrkou a paličkou na maso je lehce podrťte. Povrch koláče posypte oříšky a koláč vložte do rozehřáté trouby. Pečte 45-50 min. Těsto se nesmí lepit na špejli a mělo by mít zlatavou barvu. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Uchovejte ho v lednici, druhý den je snad ještě lepší.

Užijte si dobu hruškovou mějte se krásně.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky