Sladký Bretaňský hruškový koláč / Tarte au sucré de Bretagne
Je čas hrušek. Podzimní hruškový koláč Vám udělá radost svou jednoduchostí, skvělou chutí a báječnou vůní. Dáte si kousek ke kávě a za chvilku druhý kousek k čaji a najednou je po koláči. Bude vám hodně chutnat.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení 45 minut
Bude se hodit :
kuchyňská váha, odměrka na tekutiny, ruční elektrický šlehač, sítko na prosátí cukru, palička na maso
Ingredience na 1 koláčovou formu:
125g hladké mouky
75 g moučkového cukru prosátého
špetka soli
2 celá vejce
250 ml mléka plnotučného
6 velkých pevných zralých hrušek
1/2 sáčku prášku do pečiva
kousek másla na vymazání formy
trošku třtinového cukru na vysypání formy
hrst lískových oříšků
trošku rumu
skořice, vanilka z jednoho vanilkového lusku
citronová šťáva z 1 citronu
Pracovní postup :
Formu na koláč vymažte máslem a vysypte jí třtinovým cukrem.
Hrušky oloupejte, překrájejte na poloviny, vyřízněte jádřinec a pokrájejte je podélné na plátky. Uložte je do misky a zakapejte šťávou z citronu.
Do jiné hlubší misky dejte mouku s prosátým moučkovým cukrem, špetku soli, prášek do pečiva, špetku skořice, vanilku vyškrábněte z jednoho lusku a přidejte vejce.
Zapněte elektrický ruční šlehač, ingredience zlehka promíchejte a pomalu přilévejte mléko, rozmíchejte do hladka a vmíchejte trošku rumu. Těsto by mělo být o trošku hustší než na palačinky.
Troubu rozehřejte na 180C.
Na dno formy vyskládejte plátky hrušek. Zalijte polovinou těsta a přidejte další vrstvu těsta. Lískové ořechy nasypte na utěrku, zakryjte další utěrkou a paličkou na maso je lehce podrťte. Povrch koláče posypte oříšky a koláč vložte do rozehřáté trouby. Pečte 45-50 min. Těsto se nesmí lepit na špejli a mělo by mít zlatavou barvu. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Uchovejte ho v lednici, druhý den je snad ještě lepší.
Užijte si dobu hruškovou mějte se krásně.
Komentáře
Okomentovat