Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Toustový chléb / Toast Bread





Opečený čerstvý plátek bílého chleba to je toast. Všichni ho dobře známe a každému chutná s něčím jiným. Někdo ho má rád jen s máslem, jiný přidá marmeládu, další ho miluje s nutelou a ti ostatní se šunkou a sýrem. A nejvíc ho začnete milovat až si ho sami upečete.

Budete potřebovat :
formu na chlebíček cca 30x11x7 cm
mísu na zadělání těsta
jemné sítko na prosátí mouky
metličku na míchaní
dřevěnou vařečku a kuchyňský vál
potravinářská folie
mašlovačku
čisté ruce :-)


Ingredience na 1 toastový chléb:

500g hladké mouky
30 g másla pokojové teploty + kousek na vymazání formy
20 g čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
10 g soli
1 vejce na potření

Pracovní postup:

Formu vymažte máslem a odložte zatím stranou.
Prosejte přes jemné síto hladkou mouku a nasypte ji do mísy v které budete zadělávat těsto. K mouce přidejte sůl a kousíčky změklého másla. Máslo zapracujte prsty do mouky jako aby jste dělali drobenku. Udělejte do mouky důlek. 
Do jiné misky nalijte vlažnou vodu a rozdrobte do ní droždí. Pomocí metličky rozmíchejte droždí až se zcela ve vodě rozpustí.  Drožďovou směs nalijte do důlku v mouce. Pomocí vařečky vypracujte hladké a jemné těsto. Těsto vyklopte na vál a ručně ho prohnětete. Vraťte ho do mísy, zakryjte kuchyňskou utěrkou nebo potravinářskou folií. Nechte kynout cca hodinu až  těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na dva stejně velké bochánky. Pomocí válečku každý bochánek vyválejte na obdélník o délce strany cca  30 cm. Každý obdélník stočte do roličky. Koncové hrany zatočte  směrem dolů. Obě roličky vložte vedle sebe spojem dolů na dno formy.  Zakryjte utěrkou nebo potravinářskou folií a nechte znovu kynout cca 30 minut. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. 



Předehřejte troubu na 230C.
Vykynuté těsto potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 15 minut.
Snižte teplotu na 200 C a dopečte ještě 20 minut do zlatova.
Po celou dobu neotvírejte dvířka trouby.
Ke konci pečení už  roubu můžete otevřít a vyzkoušet špejlí zda se na ní těsto nelepí.
Upečený chléb vyklopte na dřevěné prkýnko a nechte zcela vychladnout.
Dobře zabalený vydrží několik dní vláčný.

Váš první domácí tousťáček je hotový :-)




















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky