Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Houstičky Kaiserky






Upečte si císařské housky. Původní název kaisersemmel  je odvozené od slova kaiser a v němčině to znamená císař. Pečou se od poloviny 18. století. Dříve byli k mání pouze na šlechtických stolech, dnes je najdete v obchodech a v pekařstvích v Rakousku v Polsku a u nás. Oblíbené jsou i v Chorvatsku, Maďarsku nebo Srbsku. Na kaiserky není žádný univerzální recept, každé pekařství je peče podle své vlastní receptury. Vlastně to není žádná věda a během chvilky upečete nadýchané kaiserky k snídani pro celou rodinu. 

Budete potřebovat  : 
kuchyňský vál, váleček, mašlovačka, vařečka, velká mísa, malá miska na kvásek, kuchyňská váha, odměrka, tvořítko na housky nebo ostrý nožík, plech na pečení, pečící papír

Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí : celkem cca 1 hodina + 45 minut + 30 minut
Doba pečení : 17-20 minut

Ingredience na cca 14 kusů menších housek:

1) Kvásek :

100 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 lžička krupicového cukru
100g vlažné vody

Všechny ingredience dejte do misky a nechte kynout 45 minut.

2) Těsto :

150 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
150 g vlažné vody
  60 g olej slunečnicový 
    2 rovné lžičky soli
1 bílek na  potření 

Na posypání : kmín, hrubá sůl, sezamová semínka


Pracovní postup:

Do malé misky vložte všechny ingredience na kvásek. Misku zakryjte utěrkou a nechte kynout na 45 minut na teplém místě.
Všechny ingredience na těsto smíchejte v míse vařečkou a přidejte vykynutý kvásek. Těsto zadělejte důkladně vařečkou a vytvořte kouli. Povrch lehce posypte moukou a zakryjte utěrkou. Ponechte těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Po vykynutí dejte těsto na lehce pomoučněný vál. Rozdělte těsto na dvě poloviny a každé vytvořte 6-7 kuliček. Každý kuličku lehce zploštěte. Typický vzhled kaiserky vytvoříte pomocí tvořítka na housky. Tvořítko lze nahradit zářezy pomocí ostrého nožíku nebo nůžkami. Housky ukládejte na pečící plech vystlaný pečícím papírem a  nechte je ještě 30 minut  vykynout. Rozehřejte troubu na 200 C. Povrch housek potřete bílkem a posypte podle chuti hrubou solí, kmínem nebo sezamovými semínky. Vložte plech do rozehřáté trouby a pečte do zlatova 17-20 minut. 

Po upečení nechte housky vychladnout. 

Dobrou chuť.








Náš TIP : Tvořítko na housky lze objednat třeba na stránkách e-shopu Tescoma.






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky