Kynuté makové copy

Recept na kynuté makové copy je receptem pro všechny milovníky máku a kynutého těsta.
Upečené copy krásně vypadají a jsou nadýchané ale hlavně skvěle chutnají. A z talíře zmizí dřív než řeknete ....MÁK..........
Budete potřebovat :
kuchyňský vál, váleček, mašlovačka, vařečka, velká mísa, dvě malé misky na kvásek a na mák kuchyňská váha, odměrka, ostrý nožík, plech na pečení, pečící papír
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí : celkem cca 120 minut
Doba pečení : 20 minut
Ingredience na cca 10 kusů menších makových copů :
1) Kvásek :
65 g hladké mouky
11 g čerstvého droždí
1 lžička krupicového cukru
50g vlažné vody
Všechny ingredience dejte do misky a nechte kynout 45 minut.
2) Těsto :
180 g hladké mouky
45 g vlažné vody
50 g krupicového cukru
10 g oleje slunečnicový nebo olivový
1 špetka soli
3 žloutky ( 2 na potření a 1 do těsta)
kousek rozpuštěného másla na potření těsta
2 polévkové lžíce mléka
Mletý mák 100g smíchaný s 2 lžícemi krupicového cukru
Pracovní postup :
Do malé misky vložte všechny ingredience na kvásek. Misku zakryjte utěrkou a nechte kynout na 45 minut na teplém místě.
Všechny ingredience na těsto smíchejte v míse vařečkou a přidejte vykynutý kvásek. Těsto zadělejte důkladně vařečkou a vytvořte kouli. Povrch lehce posypte moukou a zakryjte utěrkou. Ponechte těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Po vykynutí dejte těsto na lehce pomoučněný vál. Rozdělte těsto na dvě poloviny a každé vytvořte 5 kuliček. Každou kuličku lehce zploštěte a rozválejte na obdélníky. Povrch obdélníku potřete rozpuštěným máslem a posypte mákem smíchaným s cukrem. Srolujte do válce, zahrňte konce dospodu a ostrým nožíkem válec rozřízněte podélně přesně v jeho polovině.
Obě části smotejte přehazováním do krouceného copu o délce cca 13 cm.
Smotané copy ukládejte na pečící plech vystlaný pečícím papírem a nechte je ještě 15 minut vykynout. Rozehřejte troubu na 180 C. Povrch copů potřete žloutky rozmíchanými s troškou mléka. Vložte plech do rozehřáté trouby a pečte do zlatova cca 20 minut.
Po upečení nechte copy vychladnout.
Dobrou chuť.


Komentáře
Okomentovat