Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Rohlíky Sádláky





Doba čekání na domácí rohlíky je přímo úměrná chuti které se nakonec dočkáte. Než si vyřídíte pár e-mailů nebo skočíte ven se psem těsto krásně nakyne a pak už jen šup s nimi do trouby. Už jsme skoro zapomněli jak domácí pečivo chutná.

Doba přípravy: 30-40 minut
Doba kynutí celkem: 1 hodina a 45 minut
Doba pečení : 15 minut


Bude se hodit : 
kuchyňský vál, váleček, kuchyňský robot s hnětací metlou, ostrý nožík, 2 pečící plechy, pečící papír, malá miska na kvásek

Ingredience na 25-30 středně velkých rohlíků :

500 ml vlažné vody
1 celé čerstvé droždí 42g
1 lžička cukru moučka nebo cukru krupice
400 g hladké mouky prosáté
400 - 450g polohrubé mouky (50g si odložte stranou)
80 g sádla
2 zarovnané lžičky soli

1 celé vejce na potření

Na posypání:

hrubá sůl, kmín, nemletý mák

Pracovní postup:

Založte kvásek : 
do malé misky nalijte vlažnou vodu. Do vody přidejte cukr a rozdrobte droždí. Misku zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat dokud se nezačnou dělat bubliny z droždí.

A jdeme na těsto:
do hnětací mísy nasypte obě mouky(po 400 gramech), změklé sádlo a sůl a přidejte kvásek. S pomocí hnětacího háku za  vás robot vypracuje pevné nelepivé těsto. Mísu opět zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout jednu hodinu. 
Po  vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál. Těsto rozdělte na 4  stejné díly (bochánky). Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6-8 výsečí podle toho jak velké rohlíky chcete mít. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku. Motat  začněte od spodní stranu trojúhelníku (výseče)  a končíte špičkou. Strany zahrňte dospodu. Rohlíky skládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Přikryjte rohlíky znovu utěrkou a nechte naposledy nakynout cca 30 minut. Rohlíky potřete  rozšlehaným vejcem a posypte je hrubou solí, kmínem nebo mákem.
Rohlíky vkládejte až do opravdu rozehřáté trouby na 220C. Pečte dozlatova cca 15 minut.

Po upečení nechte rohlíky zcela vychladnout, uvařte kávu, kakao nebo čaj a vychutnejte si rohlíky s kouskem čerstvého másla.

Dobrou chuť !









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky