Marocký telecí tajine s mrkví
Posledním receptem tohoto měsíce je recept na marocký telecí tajine. Tajine je druh kameninového hrnce, ve kterém se vaří nad uhlíky. Skládá se ze dvou částí : základní jednotka, která je plochá a kruhová s nízkou stranou a velkým kuželem, kterým se základní část zakrývá. Kryt podporuje kondenzaci a rovnoměrnou distribuci tepla. Tajine můžete používat v běžné troubě i na sporáku. Po přečtení těchto řádků se nemusíte chytat za hlavu a začít běhat po obchodech. Na první seznámení s tímto vařením Vám postačí kvalitní velký litinový hrnec s poklicí. Později stejně zjistíte, že Vás to pomalé a voňavé vaření baví a nakonec si ten zázrak koupíte. Nelekněte se toho množství ingrediencí ale všechno má svůj smysl a na konci vaření zjistíte, že vše co jste do jídla přidali tam patří. Vůně se bude různě měnit a vyvíjet. Vaření trvá déle než obvykle ale výsledek je báječný. Celé to doplňte chlebem nebo bulgurem. My jsme si vytvořili malou fusion a k Tajine jsme upekly indický chléb Naan.
Příprava : 20 minut
Doba vaření : 2 hodiny 15 minut
Ingredience pro 3 - 4 osoby :
800 g mrkve
2 střední bílé cibule
3 cm zázvoru
4 stroužky česneku
2 velká rajčata
1 kg telecího ořechu (kýta)
1 čajová lžička mletého kmínu
1 čajová lžička kurkumy
1 čajová mleté papriky sladké
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
4 čajové lžičky pomerančového medu
(lze nahradit lučním medem)
1 citron (šťáva)
1/2 svazku petržele
40 ml olivového oleje
sůl, pepř čerstvý mletý
(pro vylepšení chutě je možné přidat piment d'Espelette - odrůda francouzského chilli)
Pracovní postup :
1) Oloupejte mrkev, cibuli, česnek a zázvor. Mrkev nákrájejte na kolečka a odložte stranou.
Cibuli a česnek nakrájejte na drobno. Zázvor nakrájejte na plátky. Rajčata nakrájejte na čtvrtky.
2) Telecí maso nakrájejte na kostky velké asi 2 cm.
3) V hrnci nebo ve spodním dílu tajine osmahněte maso bez tuku do hněda. Maso osolte a opepřete.
Hotové maso odložte stranou a udržujte ho v teple.
4) Ve stejném hrnci rozehřejte olej a vsypte cibuli. Osmahněte ji jen lehce a přidejte všechno koření a
zázvor. Dále přidejte česnek a med. Zamíchejte, osolte a opepřete. Opět zamíchejte.
5) Nyní přidejte maso a zalijte vodou jen do poloviny výšky masa.
Zakryjte a nechte pomalu bublat 1 hodinu. Čas od času promíchejte.
Zakryjte a nechte pomalu bublat 1 hodinu. Čas od času promíchejte.
6) Vymačkejte citronovou šťávu a spolu s mrkví a rajčaty přidejte k masu. Vařte další hodinu.
7) Zelenina by měla být měkká na skus. Přidejte posekanou petržel. Zamíchejte a už nevařte.
Nyní je tajine hotový. Podávat ho můžete s bulgurem, rýží nebo bílým chlebem.
Komentáře
Okomentovat