středa 25. června 2014

Marocký telecí tajine s mrkví

   Posledním receptem tohoto měsíce je recept na marocký telecí tajine. Tajine je druh kameninového hrnce, ve kterém se vaří nad uhlíky. Skládá se ze dvou částí : základní jednotka, která je plochá a kruhová  s nízkou stranou a velkým kuželem, kterým se základní část zakrývá.  Kryt podporuje kondenzaci a rovnoměrnou distribuci tepla.  Tajine můžete používat v běžné troubě i na sporáku. Po přečtení těchto řádků se nemusíte chytat za hlavu a začít běhat po obchodech. Na první seznámení s tímto vařením Vám postačí kvalitní velký litinový hrnec s poklicí. Později stejně zjistíte, že Vás to pomalé a voňavé vaření baví a nakonec si ten zázrak koupíte. Nelekněte se toho množství ingrediencí ale všechno má svůj smysl a na konci vaření zjistíte, že vše co jste do jídla přidali tam patří. Vůně se bude různě měnit a vyvíjet. Vaření trvá déle než obvykle ale výsledek je báječný. Celé to doplňte chlebem nebo bulgurem. My jsme si vytvořili malou fusion a k tajine jsme upekly indický chléb Naan. 



Příprava : 20 minut
Doba vaření : 2 hodiny 15 minut

Ingredience pro 3 - 4 osoby :

800 g mrkve
2 střední bílé cibule
3 cm zázvoru 
4 stroužky česneku
2 velká rajčata 
1 kg telecího ořechu (kýta)
1 čajová lžička mletého kmínu
1 čajová lžička kurkumy 
1 čajová mleté papriky sladké
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
4 čajové lžičky pomerančového medu
 (pokud nemáte nahraďte jej lučním medem)
1 citron (šťáva)
1/2 svazku petržele
40 ml olivového oleje
sůl, pepř čerstvý mletý 
(pro vylepšení chutě je možné přidat piment d'Espelette - odrůda francouzského chilli)   

Pracovní postup :

1) Oloupejte mrkev, cibuli, česenek a zázvor. Mrkev nákrájejte na kolečka a odložte stranou. 
    Cibuli  a česnek nakrájejte na drobno. Zázvor nakrájejte na plátky.  Rajčata nakrájejte na čtvrtky. 

2) Telecí maso nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. 

3) V hrnci nebo ve spodním dílu tajine osmahněte maso bez tuku do hněda. Maso osolte a opepřete. 
    Hotové maso odložte stranou a udržujte ho v teple.

4) Ve stejném hrnci rozehřejte olej a vsypte cibuli. Osmahněte ji jen lehce a přidejte všechno koření a 
    zázvor. Dále přidejte česnek a med. Zamíchejte, osolte a opepřete.  Opět zamíchejte.

5) Nyní přidejte maso a zalijte vodou jen do poloviny výšky masa.  Zakryjte a nechte pomalu bublat 1 
    hodinu. Čas od času promíchejte.

6) Vymačkejte citronovou šťávu a spolu s mrkví a rajčaty přidejte k masu. Vařte další hodinu.

7) Zelenina by měla být měkká na skus. Přidejte posekanou petržel. Zamíchejte a už nevařte. 
    Nyní je tajine hotový. Podávat ho můžete s bulgurem, rýží nebo bílým chlebem.