Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Domácí loupáky




Na stole mísa loupáků, hrnek mléka nebo bílé kávy ...všude se line nádherná vůně .
S kouskem másla a s domácí marmeládou si vychutnejte skvělou chuť domácího pečiva.
Pokud se Vám zdá že 24 kousků je hodně vydělte suroviny dvěma. Těsto vyjde perfektně i z poloviční dávky,  jen Vám hrozí nedostatek. Až sníte poslední loupák budete přemýšlet jestli nezadělat těsto na další várku a tak už to zůstane........


Bude se hodit:  
kuchyňský robot s hnětacím hákem, pečící papír,  rádýlko ( nebo příborový nůž), váleček, vál

Suroviny na 24 kusů :
450 ml vlažného polotučného mléka
    1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
  12 g soli
  60 g čerstvého droždí
   1 celé vejce

na dokončení: 2 rozšlehaná vejce a mák na posypání zhruba 3 lžíce

Pracovní postup:


  Do mísy od kuchyňského robotu nalijte vlažné mléko (cca 30 stupňů) a přidejte všechny ostatní suroviny. Promíchejte vařečkou. Nasaďte šlehací hák a nechte míchat zhruba 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rozdělte ho na 4 díly (bochánky). Velmi lehce je poprašte moukou, přikryjte je utěrkou a nechte 45 minut zrát. 

  Po uplynulé době rozválejte bochánky do kruhu o síle cca 4 mm. Každý rozřežte rádýlkem nebo nožem na 6-8 trojúhelníků záleží na Vás jak velké loupáky chcete mít. Trojúhelníky srolujte od nejkratší strany ke špičce. Špičku zatlačte do těsta aby se Vám rohlík nerozbalil. Spojem dolů je položte na plech vyložený pečícím papírem. Zahněte loupáky do podkovy a nechte je znovu kynout cca 30 minut. Po uplynutí času je potřete  rozšlehanými vejci a pokud chcete makovky nyní je posypte mákem. 

Náš TIP :  Pokud chcete čokoládové rohlíky zabalte do těsta kousky kvalitní čokolády. 

Pečte v troubě na 165 C / 15-20 minut do zhnědnutí.

A ted už se nadechněte té krásné vůně a já přeji dobrou chuť ! 












Komentáře

  1. Řekla bych, že recept je z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy od R. Vaňka a myslím, že by nebylo od věci to uvést.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den ja jsem recept dostala tak ze neznám jeho původního autora ! Nicméně na recepty nikdo nemá patent. Ale pokud vím odkud recept je tak se snažím zdroj uvést ! S pozdravem Martina

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky