sobota 24. srpna 2013

Domácí loupáky

Na stole mísa loupáků, hrnek mléka nebo bílé kávy ...všude se line nádherná vůně a vy je musíte jíst.
Upečte si je a s kouskem másla a s domácí marmeládou si vychutnejte skvělou chuť domácího pečiva.
Pokud se Vám zdá že 24 kousků je hodně vydělte suroviny dvěma. Těsto vyjde perfektně i z poloviční dávky,  jen Vám hrozí nedostatek. Až sníte poslední budete přemýšlet jestli nezadělat těsto na další várku a tak už to zůstane........


Suroviny na 24 kusů :kuchyňský robot s hnětacím hákem, pečící papír,
                                     rádýlko ( nebo příborový nůž), váleček, vál

450 ml vlažného polotučného mléka
1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí
1 vejce

na dokončení: 2 rozšlehaná vejce
                       a když chcete makovky připravte si mák na posypání zhruba 3 lžíce

Pracovní postup:


  Do mísy od kuchyňského robotu nalijte vlažné mléko (cca 30 stupňů) a přidejte všechny ostatní suroviny. Promíchejte vařečkou. Nasaďte šlehací hák a nechte míchat zhruba 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rozdělte ho na 4 díly (bochánky). Velmi lehce je poprašte moukou, přikryjte je utěrkou a nechte 45 minut zrát. 

  Po uplynulé době rozválejte bochánky do kruhu o síle cca 4 mm. Každý rozřežte rádýlkem nebo nožem na 6-8 trojúhelníků záleží na Vás jak velké loupáky chcete mít. Trojúhelníky srolujte od nejkratší strany ke špičce. Špičku zatlačte do těsta aby se Vám rohlík nerozbalil. Spojem dolů je položte na plech vyložený pečícím papírem. Zahněte loupáky do podkovy a nechte je znovu kynout cca 30 minut. Po uplynutí času je potřete  rozšlehanými vejci a pokud chcete makovky nyní je posypte mákem. 
Pokud chcete čokoládové rohlíky zabalte do těsta  kousky kvalitní čokolády. 
Pečte v troubě na 165 C / 15-20 minut do zhnědnutí.
A ted už se nadechněte té krásné vůně a já přeji dobrou chuť !