Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

B-Cake

Tenhle narozeninový dort je lehký jako pírko, neobsahuje mouku a potěšíte jím každého kdo miluje ořechy, čokoládu a šlehačku. Tato kombinace bude chutnat dítěti i plnoletému oslavenci. Výroba základních dílů je trošku o nervy ale vydržte to, výsledek za to stojí . Tenhle dort nahradí i dárky, no i když......alespoň maličkost se k němu hodí ! Tak krásné narozeniny !



Ingredience na 8 kousků dortu :

150 g mletých ořechů (vlašské, lískové, pistácie)
4 vaječné bílky
175 ml cukru krupice
pečící papír

Náplň: 

400-500 ml šlehačky
1 vanilkový lusk
cukr na doslazení šlehačky

Zdobení:

150-200 g kvalitní alespoň 60 % čokolády
kakaový prášek

Pracovní postup :

 1) Ze všeho nejdříve si na pečící papír nakreslete 2 kruhy. Celkem potřebujete 4 kruhy (vždy dva na dva plechy). Rozměry nechám na Vás. Měli by se Vám vejít vždy dva na plech  vedle sebe s mezerou aspoň 2 cm. Nelekejte se když Vám vyjdou kruhy menší než je třeba forma na dort opravdu to nevadí dort nebude široký ale vysoký až ho naplníte šlehačkou. Předehřejte troubu na 160 C. 
2) Ušlehejte sníh z bílků nemusí být úplně tuhý ale pevný ano. Přidejte cukr a mleté ořechy.
Rozdělte si těsto na 4 díly a teď pomocí špachtle rozetřete těsto do připravených kruhů na pečícím papíře. Vrstva by měla být nízká a rovnoměrná. Pečte ve střední části trouby cca 20 min. 
Teď ta nejtěžší část sundat ořechové placky z papíru. Můžete zkusit ostrý nůž a placky opatrně odříznout od papíru. Já jsem si pomohla mokrou utěrkou. Utěrku přiložíte pod placku a necháte papír odlepit. Pokud jste to dokázali máte vyhráno. Pokud Vám placky prasknou můžete je použít i tak  pod kopcem šlehačky se krásně schovají. Nechte placky vychladnout každou samostatně a můžete se pustit do náplně a čokoládové lázně. 
3) Ve vodní lázni pomalu rozpouštějte nalámanou čokoládu. Nespěchejte !
Velké prkýnko nebo jinou rovnou desku si obalte potravinovou folií (jde to i na pečícím papíře) a uhlaďte  ji . Až se Vám čokoláda rozehřeje nalijte ji na připravenou desku s folií a rozetřete rovnoměrně cukrářskou špachtlí. Teď nechte čokoládu tuhnout. Není třeba jí dávat do lednice.
4) Nyní ušlehejte tuhou šlehačku, oslaďte ji cukrem podle chuti a přidejte semínka z vanilkového lusku. 
5) Šlehačku roztírejte na jednotlivá patra. Poslední vrstvu by měla tvořit šlehačka. Dort uhladíme a vyčnívající šlehačku rozetřeme i na boky dortu. 
6) Pokud je čokoláda ztuhlá pomocí ostrého nože a hrnku s vodou si nařežte ozdoby z čokolády. Trojúhelníky nebo obdélníky jak je libo. Přitiskněte je kolem obvodu celého dortu. Malá rada: přenášejte plátky čokolády opatrně pomocí špachtle tím se vyhnete otiskům prstů na čokoládě !
7) Na závěr dort posypte přes sítko kakaem.
8) Povrch můžete ozdobit zbylými odřezky z čokolády.
9) Až do podávání dort ponechte v lednici.

A teď už se můžete jen těšit z radosti oslavence ! Všechno nejlepčí !


B-Cake na řezu

Máme velkou radost takhle se dort povedl naší pravidelné čtenářce paní Renatě :







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky