Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Chocolate Crack Cookies aneb Popraskané čokoládové sušenky

Pro tuhle laskominu mám jen samá superlativa. Kdo je jednou vyzkouší nepřestane je péct a pořád ochutnávat. Pro čokoholiky zamenají naprosté uspokojení. Recept mi laskavě poskytla Jana Florentýna Zatloukalová. Jana je autorkou báječných kuchařských knih např.: Kuchařka pro dceru, Vánoční kuchařka pro dceru, Hovory s řezníkem a další. Tenhle recept na čokoládové sušenky bude v nové knize plánové na začátek roku 2014. Kniha bude věnovaná snídaním. Už se na ni těším. Ale teď už dost o čtení a běžte k pečení. Tohle nepočkáá !!!!


Ingredience:


Na 30 kousků
60 g sušených brusinek
40 ml rumu nebo jiného alkoholu
50 g másla
200 g hořké čokolády
2 velká vejce
60 g cukru krupice
100 hladké mouky
1/2 lžičky (3 g) jedlé sody
špetka soli

na obalení před pečením:
50 g cukru krupice
100 g cukru moučka

Pracovní postup:

Brusinky naložte do rumu. Pokud to můžete udělat pár hodin předem, učiňte tak.

Do vodní lázně odměřte máslo a čokoládu a nechte zvolna rozpouštět. Čím pomaleji, tím lépe, v mezičase toho musíte ještě dost stihnout, tak ať čokoládu nespálíte kvůli nedostatečné pozornosti při míchání.

S pomocí kuchyňského robota vyšlehejte vejce a 60 g cukru do husté světlé pěny, která ve stužkáchstéká dolů z metličky a chvíli vydrží ležet na povrchu pěny, šlehání trvá zhruba 5 minut.

Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně zbylého, nevsáknutého alkoholu. Malým tenkým pramínkem vvlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále přitom nechte robota pracovat při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku. Vzniklé těsto, které je příliš řídké na to, aby připomínalo jakékoli těsto na sušenky, uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Vzhledem k vysokému obsahu čokolády ztuhne do podoby, se kterou se dá dále pracovat.

Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Do dvou misek nebo hlubokých talířů zvlášť připravte oba cukry na obalování.

Lžící odkrajujte kousky zatuhlého těsta, letmo je zakulaťte do tvaru, který alespoň trochu připomíná kouli o velikosti 3 cm, a vhoďte do krupicového cukru. Obalte ze všech stran, poupravte tvar (nyní to půjde o poznání lépe, těsto už se nebude tolik lepit) a následně ještě důkladně obalte v moučkovém cukru. Takto vybavené kuličky těsta skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou a potřebují prostor. Na jeden plech jich vměstnáte kolem 15 kousků, což by měla být přesně polovina dávky. První hotový plech vložte do trouby a pečte 10-12 minut. Upečené sušenky jsou sice uprostřed podezřele měkké, avšak pokud provedete test prstem, kdy je letmo zmáčknete a vytvoříte malý důlek, ten se zase pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku. U těchto sušenek je vláčnost prvořadá.

Než se první plech upeče, stihnete tak akorát připravit druhý. Upečené sušenky nechte minutu odpočinout na plechu, pak je ale rychle přeneste na mřížku, aby měly šanci důstojně vychladnout. Vůbec netuším jak dlouho vydrží u nás asi hodinu !



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky