SCANDI Salát
Bramborové saláty jsou vždy oblíbené a tenhle recept na skandinávský salát potěší obzvlášť milovníky uzeného lososa a kopru. Nepotřebujete ani moc času a neumažete ani moc nádobí. Objevte přípravu jednoduchého pokrmu ve kterém se snoubí severské chutě. Podávejte tento skvělý salát k večeři, k obědu nebo si ho vezměte s sebou do práce či do školy jako svačinu. Hodí se i jako součást slavnostní tabule u příležitosti nejrůznějších oslav. Připravíte ho během celého roku.
Bude se hodit :
nůž na loupání a krájení brambor, kuchyňské prkénko, jeden větší a jeden menší hrnec, hluboká mísa
Ingredience na salát pro dva, protože ve dvou se lépe stoluje:
750g malých salátových brambor
2 menší červené cibule
100 ml bílého vinného octa
6 kuliček černého pepře
50 g cukru krupice
4 menší vejce velikost M uvařená natvrdo
150 ml zakysané smetany
1-2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
100 g plátků uzeného lososa
svazek čerstvého kopru
čerstvý mletý pepř
sůl
Pracovní postup:
Omyjte brambory a uvařte je ve slupce tak aby zůstali pevné a nerozpadali se. Mělo by na to stačit 15 minut. Poté je sceďte a nechte vychladnout. Jakmile se tak stane, oloupejte je, pokrájejte na čtvrtky a vložte je do hluboké mísy.
Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenká kolečka. Cibuli dejte do menší nejlépe kovové misky.
V menším kastrůlku svařte cukr, vinný ocet a kuličky pepře. Jakmile se cukr rozpustí vypněte hořák a horkým octovým nálevem zalijte připravenou cibuli. Nechte cibuli aspoň 15 minut takto marinovat.
Uvařte vejce natvrdo obvykle stačí 7 minut. Vařená vejce vychlaďte, oloupejte a pokrájejte na půlky či na čtvrtky jak kdo má rád.
Omytý a okapaný kopr pokrájejte najemno.
V další misce smíchejte kysanou smetanu s hrubozrnnou hořčicí, přidejte lžičku octového nálevu. Osolte a opepřete. Vše promíchejte a vlijte do mísy na připravené brambory. Přidejte kopr nyní nebo jím posypte až hotový salát.
Plátky lososa překrájete na menší kousky o velikosti sousta.
Cibuli sceďte a přidejte ji k bramborám. Vše promíchejte, ochutnejte.
Pokud potřebujete přidejte sůl i pepř.
Salát je výborný vlažný, servírujte ho s kousky lososa a vařenými vejci. Ozdobte koprem.
Je to vydatný pokrm tak, že pečivo k němu je zcela zbytečné. Pokud vám salát zbyde uchovejte ho v lednici, chutná skvěle i uleželý druhý den.
Náš TIP :
Do salátu můžete jednou přidat plátky šťavnatého jablka a jindy pokrájené cornichon okurčičky- obě varianty jsou skvostné
Letos jedeme taky do Švédska, tak jsme na tamní gastronomii hodně zvědaví. Zrovna dneska ráno jsem viděla video od Mistra Málka, kde ochutnával norské speciality a hrozně mě to navnadilo. :) Sice je to dražší dovolená, ale nonstop půjčka na účet nám v tom trochu pomohla. Sice to je proti mému přesvědčení, ale dlouho jsme nikde nebyli, tak jsme to vyřešili takto. :)
OdpovědětVymazatPřeji vám krásnou dovolenou a hodně gastronomických zážitků.
Vymazat