Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

SCANDI Salát

 


Bramborové saláty jsou vždy oblíbené a tenhle recept na skandinávský salát potěší obzvlášť milovníky uzeného lososa a kopru. Nepotřebujete ani moc času a neumažete ani moc nádobí. Objevte přípravu jednoduchého pokrmu ve kterém se snoubí severské chutě. Podávejte tento skvělý salát k večeři, k obědu nebo si ho vezměte s sebou do práce či do školy jako svačinu. Hodí se i jako součást slavnostní tabule u příležitosti nejrůznějších oslav. Připravíte ho během celého roku.


Bude se hodit : 

nůž na loupání a krájení brambor, kuchyňské prkénko, jeden větší a jeden menší hrnec, hluboká mísa

Ingredience na salát pro dva, protože ve dvou se lépe stoluje: 

750g malých salátových brambor 

2 menší červené cibule

100 ml bílého vinného octa

6 kuliček černého pepře

50 g cukru krupice

4 menší vejce velikost M uvařená natvrdo 

150 ml zakysané smetany

1-2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice

100 g plátků uzeného lososa

svazek čerstvého kopru 

čerstvý mletý pepř

sůl


Pracovní postup:

Omyjte brambory a uvařte je ve slupce tak aby zůstali pevné a nerozpadali se. Mělo by na to stačit 15 minut. Poté je sceďte a nechte vychladnout. Jakmile se tak stane, oloupejte je, pokrájejte na čtvrtky a vložte je do hluboké mísy. 

Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenká kolečka. Cibuli dejte do menší nejlépe kovové misky.

V menším kastrůlku svařte cukr, vinný ocet a kuličky pepře. Jakmile se cukr rozpustí vypněte hořák a horkým octovým nálevem zalijte připravenou cibuli. Nechte cibuli aspoň 15 minut takto marinovat. 

Uvařte vejce natvrdo obvykle stačí 7 minut. Vařená vejce vychlaďte, oloupejte a pokrájejte na půlky či na čtvrtky jak kdo má rád. 

Omytý a okapaný kopr pokrájejte najemno.

V další misce smíchejte kysanou smetanu s hrubozrnnou hořčicí, přidejte lžičku octového nálevu. Osolte a opepřete. Vše promíchejte a vlijte do mísy na připravené brambory. Přidejte kopr nyní nebo jím posypte až hotový salát. 

Plátky lososa překrájete na menší kousky o velikosti sousta. 

Cibuli sceďte a přidejte ji k bramborám. Vše promíchejte, ochutnejte. 

Pokud potřebujete přidejte sůl i pepř. 

Salát je výborný vlažný, servírujte ho s kousky lososa a vařenými vejci. Ozdobte koprem.

Je to vydatný pokrm tak, že pečivo k němu je zcela zbytečné. Pokud vám salát zbyde uchovejte ho v lednici, chutná skvěle i uleželý druhý den.

Náš TIP : 

Do salátu můžete jednou přidat plátky šťavnatého jablka a jindy pokrájené cornichon okurčičky- obě varianty jsou skvostné






Komentáře

  1. Letos jedeme taky do Švédska, tak jsme na tamní gastronomii hodně zvědaví. Zrovna dneska ráno jsem viděla video od Mistra Málka, kde ochutnával norské speciality a hrozně mě to navnadilo. :) Sice je to dražší dovolená, ale nonstop půjčka na účet nám v tom trochu pomohla. Sice to je proti mému přesvědčení, ale dlouho jsme nikde nebyli, tak jsme to vyřešili takto. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji vám krásnou dovolenou a hodně gastronomických zážitků.

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky