Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Pečený květákový salát s medovým dresinkem

 


Tímhle salátem zamotáte hlavu především lidem, kteří nemají květák v lásce. Medová zálivka chuť květáku promění na super dobrý pokrm. S receptem jsme zabodovali v soutěži společnosti Electrolux : "Tajná ingredience". Připravit si ho můžete prakticky během celého roku ale nejlepší je na jaře a v létě. Recept využijete jako předkrm, lehkou večeři nebo může být součástí zahradní party či rautu. Nejlépe chutná teplý ale ani studený neurazí. Tak schválně která z použitých ingrediencí byla tou naší "tajnou" ?

Bude se hodit: lis na citrusovou šťávu, kuchyňské prkénko, nůž, plech na pečení, cedník

Ingredience na 2 porce: 

1 menší hlávka květáku
2 středně velké mrkve
100 g anglické slaniny nebo italské pancetty nakrájené na kostičky
200 g sterilované cizrny - doporučujeme cizrnu Vapeur od Bonduelle
Olivový olej 
sůl a čerstvý mletý pepř 

Na zálivku: 
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rostlinného oleje 
1 lžička medu
hrst čerstvého koriandru🍃, přidat můžete i pár větviček čerstvého tymiánu
Všechno to výborně doplní malá hrst kaparů naložených v soli ( seženete je pár korun např.v obchodě Delmart). Na jaře přidejte kousky na páře vařeného zeleného chřestu.

Postup přípravy:
Cizrnu sceďte a propláchněte a zatím odložte stranou. Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Mrkev oloupejte a pokrájejte na kostičky. Květák i mrkev vařit společně v osolené vodě do poloměkka, asi 9-10 minut. Mezitím si pokrájejte slaninu na drobné kostičky. Vařenou ale pevnou zeleninu sceďte a nechte okapat.
Pečící plech pokapejte troškou olivového oleje a rozložte na něj růžičky vařeného květáku, nakrájenou mrkev, slaninu a přidejte cizrnu. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Dejte péct do trouby na 200 °C  na 15–20 minut.
Všechny ingredience na zálivku pečlivě promíchejte v misce metličkou a osolte špetkou soli. 
Koriandr posekejte najemno. Část koriandru smíchejte se zálivkou a část si ponechte na ozdobu.
Vyndejte horký salát z trouby a ihned ho pokapejte zálivkou, zlehka promíchejte a rozdělte na talíře. Pokud chcete přidejte kapary. Posypte zbytkem koriandru a servírujte s čerstvě opečenou bagetkou či plátkem chleba.

Náš TIP: 
🌶 špetkou chilli nejde zkazit snad žádné jídlo, tak jestli to máte rádi ostřejší neváhejte ho tam vrazit







Komentáře

  1. To je velice lákavé,jen bohužel nemám koriandr.Lze tento salát připravit i nez něj?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, samozřejmě můžete tento salát připravit i bez koriandru, který salátu dodává velmi zajímavou chuť. Místo koriandru můžete přidat nasekanou petrzelku nebo tymián ať už čerstvý nebo sušených pokud nemáte žádnou z uvedených bylinek tak je proste vynechate. Hezky den Martina

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky