Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Prvorepublikový rybí salát / RETRO recept


Salát z lahůdkářství to je vzpomínka na má studentská léta. Deset deka do papíru a v lepším případě do plastového kelímku a k němu čerstvý rohlík. Pařížský, Vlašský, bramborový jedli jsme je na stojáka s velkou chutí. Dnes už si k tomu raději sednu:-). Všechny si v různých obměnách připravujeme doma když nás honí mlsná ale na ten rybí jsme našli recept teprve nedávno. Je lehký, lahodný a velmi návykový. Naservírujte si ho..... a zavřete oči a představte si jak do dveří lahůdkářství vstupuje Adina Mandlová, Nataša Gollová či Zita Kabátová a objednává si u Lipperta, Paukerta či U Linků tehdejší specialitu - Rybí salát ze sleďů.

Bude se hodit : nůž na krájení zeleniny, kuchyňské prkénko, škrabka, cedník,

Ingredience na salát pro dva, protože ve dvou se lépe stoluje: 

3 čerstvé mrkve

3 polévkové lžíce mraženého zeleného hrášku

200 g nakládaných filetů ze sleďů 

1 šťavnaté jablka

2 polévkové lžíce bílého jogurtu

2 polévkové lžíce majonézy - bez ní by to nebyl salát, to musí uznat každý 

sůl, pepř, špetka cukru

Hladkolistou petrželku na ozdobení 

Pracovní postup:

Mrkev oškrábejte a nakrájejte na drobné kostičky. Vsypte ji do kastrolu, zalijte vodou jen tolik aby byla ponořená, přidejte špetku soli a špetku cukru. Uvařte ji tzv. "na skus" a před koncem vaření vsypte k mrkvi hrášek. Hrášku stačí 4 minutky a můžete vypnout hořák. Zeleninu sceďte a propláchněte studenou vodu. Tím zastavíte var a zachováte barvu zeleniny. Rybí filety nechte okapat od oleje a pokrájejte je na malé kousky. Jablko pokud má pevnou slupku neloupejte a pokrájejte ho drobné kostičky. Do větší mísy dejte zeleninu, ryby, a jablko. Lehounce osolte a kdo chce může přidat mletý pepř pro pikantnost. Přidejte majonézu a jogurt. Ozdobte petrželkou a dejte vychladit do lednice. Servírujte s čerstvým pečivem či plátkem chleba. 

A teď  „Zavřete oči. Odcházím.“ dát si další porci....









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky