Prvorepublikový rybí salát / RETRO recept
Salát z lahůdkářství to je vzpomínka na má studentská léta. Deset deka do papíru a v lepším případě do plastového kelímku a k němu čerstvý rohlík. Pařížský, Vlašský, bramborový jedli jsme je na stojáka s velkou chutí. Dnes už si k tomu raději sednu:-). Všechny si v různých obměnách připravujeme doma když nás honí mlsná ale na ten rybí jsme našli recept teprve nedávno. Je lehký, lahodný a velmi návykový. Naservírujte si ho..... a zavřete oči a představte si jak do dveří lahůdkářství vstupuje Adina Mandlová, Nataša Gollová či Zita Kabátová a objednává si u Lipperta, Paukerta či U Linků tehdejší specialitu - Rybí salát ze sleďů.
Bude se hodit : nůž na krájení zeleniny, kuchyňské prkénko, škrabka, cedník,
Ingredience na salát pro dva, protože ve dvou se lépe stoluje:
3 čerstvé mrkve
3 polévkové lžíce mraženého zeleného hrášku
200 g nakládaných filetů ze sleďů
1 šťavnaté jablka
2 polévkové lžíce bílého jogurtu
2 polévkové lžíce majonézy - bez ní by to nebyl salát, to musí uznat každý
sůl, pepř, špetka cukru
Hladkolistou petrželku na ozdobení
Pracovní postup:
Mrkev oškrábejte a nakrájejte na drobné kostičky. Vsypte ji do kastrolu, zalijte vodou jen tolik aby byla ponořená, přidejte špetku soli a špetku cukru. Uvařte ji tzv. "na skus" a před koncem vaření vsypte k mrkvi hrášek. Hrášku stačí 4 minutky a můžete vypnout hořák. Zeleninu sceďte a propláchněte studenou vodu. Tím zastavíte var a zachováte barvu zeleniny. Rybí filety nechte okapat od oleje a pokrájejte je na malé kousky. Jablko pokud má pevnou slupku neloupejte a pokrájejte ho drobné kostičky. Do větší mísy dejte zeleninu, ryby, a jablko. Lehounce osolte a kdo chce může přidat mletý pepř pro pikantnost. Přidejte majonézu a jogurt. Ozdobte petrželkou a dejte vychladit do lednice. Servírujte s čerstvým pečivem či plátkem chleba.
Komentáře
Okomentovat