Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Speculaas / speculaasjes




Tradiční Speculaas sušenky mají svůj  původ v Holandsku. Kořeněné  těsto se vtlačí  do dřevěné formy, vyklopí na plech a upeče. Každá rodina má svůj vlastní recept ve kterém hraje největší roli směsi koření. Nečastější zastoupení má hřebíček,  muškátový oříšek, skořice mletá, bílý pepř a mletý  zázvor a kardamom. S kořením můžete experimentovat nebo koupit již  hotovou směs pro pečení speculaas. Důležité je těsto rovnoměrně rozválet na stejnou tloušťku. Podávat je můžete po celý rok s šálkem čaje nebo kávy a skvěle doplní  kolekci vánočního cukroví. Můžete do nich udělat malé dírky a zavěsit  je i na stromeček jako jedlé ozdoby. Ve vzduchotěsné  nádobě Vám vydrží až 2 týdny a jejich chuť se časem ještě zlepší. Ozdobit je můžete plátky mandlí a zabalit je jako malý  dárek pro své přátele podobně jako české vánoční perníčky. V Holandsku se jimi lidé obdarovávají na svátek sv. Mikuláše.
Tyhle sušenky také můžete koupit v obchodě pod názvem Lotus nebo Spekulatius ale nikdo mi nenamluví, že  jsou lepší  než ty co si sami doma upečete. Pozor jsou velmi návykové.
Inspiraci na tento recept jsme našli u nejlepší pekařky Mirky van Gils Slavík.

Náš tip na obchod kde koupíte směs koření na speculaas
zde :https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/spekulatius

Doba přípravy : 15 minut +  15 minut
Chlazení : nejméně 1 hodinu
Pečení : 10 minut

Budete potřebovat  : 
kuchyňský robot se šlehací metlou, váleček na těsto, embosované válečky na reliéfy nebo vyklápěcí formy na speculaas, mašlovačku, potravinovou folii, pečící papír

Ingredience na 4 plechy sušenek (drobných tvarů)

250 g hnědého třtinového cukru
275 g másla pokojové teploty
500 g prosáté hladké mouky + trochu mouky na podsypání
  25 g speculaas koření
  25 ml mléka
    5 g soli
  10 g prášku do pečiva (nemusí být)
    bílek z jednoho vejce

Pracovní  postup:

Máslo s cukrem vložte do šlehací mísy kuchyňského robota a vyšlehejte  do hladkého krému. Přidejte mléko a sůl a znovu zašlehejte. Nakonec přidejte mouku a koření Speculaas. Pokud chcete přidejte ještě prášek do pečiva  sušenky budou nadýchanější ale je  možné,  že ztratí obtisknutý vzor. Těsto  vyjměte z  mísy a na vále zformujte rukama do koule, zabalte ho do potravinové folie a uložte do lednice alespoň na jednu  hodinu. Pečící plechy vyložte pečícím papírem . 
Troubu rozehřejte na 180 C.

Na lehce pomoučněném vále rozválejte těsto na plát tlustý cca 4-5 mm. Pokud chcete těsto se vzorem, přejeďte po něm embosovaným válečkem a vykrajovátky tvořte vybrané tvary. Nebo použijte dřevěné reliéfní formy. Sušenky před pečením můžete ozdobit loupanými mandlemi a povrch potřít bílkem. Sušenky dejte na plech a pečte cca 10 minut. Po upečení je nechte zcela vychladnout.
Jestli se do nich hned nepustíte nechtějí pár dní odležet, budou ještě lepší.





Náš TIP: Sušenky které nesníte použijte rozdrobené na korpus nepečeného cheesecaku.




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky