Speculaas / speculaasjes
Tradiční Speculaas sušenky mají svůj původ v Holandsku. Kořeněné těsto se vtlačí do dřevěné formy, vyklopí na plech a upeče. Každá rodina má svůj vlastní recept ve kterém hraje největší roli směsi koření. Nečastější zastoupení má hřebíček, muškátový oříšek, skořice mletá, bílý pepř a mletý zázvor a kardamom. S kořením můžete experimentovat nebo koupit již hotovou směs pro pečení speculaas. Důležité je těsto rovnoměrně rozválet na stejnou tloušťku. Podávat je můžete po celý rok s šálkem čaje nebo kávy a skvěle doplní kolekci vánočního cukroví. Můžete do nich udělat malé dírky a zavěsit je i na stromeček jako jedlé ozdoby. Ve vzduchotěsné nádobě Vám vydrží až 2 týdny a jejich chuť se časem ještě zlepší. Ozdobit je můžete plátky mandlí a zabalit je jako malý dárek pro své přátele podobně jako české vánoční perníčky. V Holandsku se jimi lidé obdarovávají na svátek sv. Mikuláše.
Tyhle sušenky také můžete koupit v obchodě pod názvem Lotus nebo Spekulatius ale nikdo mi nenamluví, že jsou lepší než ty co si sami doma upečete. Pozor jsou velmi návykové.
Inspiraci na tento recept jsme našli u nejlepší pekařky Mirky van Gils Slavík.
Náš tip na obchod kde koupíte směs koření na speculaas
zde :https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/spekulatius
Doba přípravy : 15 minut + 15 minut
Chlazení : nejméně 1 hodinu
Pečení : 10 minut
Budete potřebovat :
kuchyňský robot se šlehací metlou, váleček na těsto, embosované válečky na reliéfy nebo vyklápěcí formy na speculaas, mašlovačku, potravinovou folii, pečící papír
Ingredience na 4 plechy sušenek (drobných tvarů)
250 g hnědého třtinového cukru
275 g másla pokojové teploty
500 g prosáté hladké mouky + trochu mouky na podsypání
25 g speculaas koření
25 ml mléka
5 g soli
10 g prášku do pečiva (nemusí být)
bílek z jednoho vejce
Pracovní postup:
Máslo s cukrem vložte do šlehací mísy kuchyňského robota a vyšlehejte do hladkého krému. Přidejte mléko a sůl a znovu zašlehejte. Nakonec přidejte mouku a koření Speculaas. Pokud chcete přidejte ještě prášek do pečiva sušenky budou nadýchanější ale je možné, že ztratí obtisknutý vzor. Těsto vyjměte z mísy a na vále zformujte rukama do koule, zabalte ho do potravinové folie a uložte do lednice alespoň na jednu hodinu. Pečící plechy vyložte pečícím papírem .
Troubu rozehřejte na 180 C.
Na lehce pomoučněném vále rozválejte těsto na plát tlustý cca 4-5 mm. Pokud chcete těsto se vzorem, přejeďte po něm embosovaným válečkem a vykrajovátky tvořte vybrané tvary. Nebo použijte dřevěné reliéfní formy. Sušenky před pečením můžete ozdobit loupanými mandlemi a povrch potřít bílkem. Sušenky dejte na plech a pečte cca 10 minut. Po upečení je nechte zcela vychladnout.
Jestli se do nich hned nepustíte nechtějí pár dní odležet, budou ještě lepší.
Náš TIP: Sušenky které nesníte použijte rozdrobené na korpus nepečeného cheesecaku.
Komentáře
Okomentovat