Bylinkové máslo / Herb Butter
Bylinkové máslo můžete podávat i samotné s pečivem jako malý předkrm před hlavním chodem.
Snadná a zábavná příprava která bude bavit i děti.
Bude se hodit:
kuchyňský robot se šlehací metlou, lis na česnek, 4 formičky na pečení pracen nebo lineckých košíčků, potravinářská folie
Doba přípravy : 20 minut
Doba chlazení : 8 hodin
Ingredience:
125 g čerstvého másla pokojové teploty
1 větší stroužek česneku
sůl, pepř
Hrst bylinek: tymián, libeček, kopr
Formičky do kterých budete plnit máslo dejte předem vychladit na hodinu do lednice.
Bylinky omyjte a nechte okapat na cedníku až budou téměř suché. Voda je při přípravě zcela nežádoucí. Bylinky zbavte tužších částí a pokrájejte je nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte lisem. Změklé máslo, bylinky a česnek vložte do šlehací mísy a šlehejte na jemnou pastu. Postupně ochuťte solí a pokud chcete přidejte čerstvý mletý pepř.
Vychlazené formičky lehce potřete máslem a vyložte kouskem potravinářské folie. Folii ustřihněte větší, přebytečnou částí zakryjete povrch másla. Na dno formičky zakryté folií vložte lístek oblíbené bylinky, bude sloužit jako ozdoba. Zakryjte ji vrstvou másla, formičku máslem naplňte až po okraj. Plochou stranou nože uhlaďte povrch a zakryjte přebývající folií. Takto postupně spotřebujte všechno máslo. Naplněné formičky vložte do lednice přes noc a druhý den vyndejte z lednice a po 5 minutách zlehka zatáhněte za konec folie a vyklopte hotové máslo. Odstraňte folii a máslo je připraveno k podávání. Pokud servírujete máslo k pečivu klaďte ho na vychlazený talířek.
Naše Tipy :
Vyzkoušejte různé kombinace bylinek. Máslo bude mít pokaždé jinou chuť. Za vyzkoušení určitě stojí bazalka, šalvěj, rozmarýn, estragon. Také máslo z máty je zajímavé třeba do hráškové polévky. Na dno formiček můžete vložit i jedlé květy. Sladké máslo získáte přidáním medu a můžete ho použít třeba na lívanečky.
Pokud nemáte kovové formičky nahraďte je silikonovou formou na led. Hotové voňavé máslo lze také zformovat do válečku a zabalit do potravinářské folie. V zimě lze použít i bylinky sušené.
Bylinková másla můžete skladovat v lednici až 5 dní. V mrazáku až 2 měsíce.
Komentáře
Okomentovat