Domácí kynuté Lívance / HOMEMADE PANCAKES
Lívance patří k letním pokrmům. Den kdy si uděláte domácí kynuté lívance bude patřit rozhodně k těm lepším dnům v týdnu. Ať už je budete jíst k snídani, svačině, obědu nebo večeři vždycky to bude skvělý moment dne.
Doba přípravy : 30 minut + čas na kvásek + 25 minut kynutí těsta
Bude se hodit: šlehací metlička, mašlovačka, naběračka, obracečka
Ingredience na velkou kopu lívanců až pro 5 osob:
700 ml mléka
400 g polohrubé mouky
2 ks celá čerstvá vejce
20 g čerstvého droždí
40 g cukru krupice
1 špetka soli
Olej na smažení
K podávání se hodí např. :
skořicový cukr, ovoce, marmeláda, strouhaný tvaroh, šlehačka, kysaná smetana, zmrzlina........
S čím je máte nejradši?
Já s rozvařenými jablky se skořicí nebo medem, máslem a skořicí ale nejvíc s jahodami se šlehačkou. Skvělé jsou také s karamelem, čokoládou a s banánem posypané mletými oříšky. A určitě vyzkoušejte lívance s javorovým sirupem.
Pracovní postup:
Kvásek - z předem odvážených surovin odeberte do malé misky :
1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, rozdrobte droždí
Z odměřeného mléka ohřejte 5 lžic tak aby mléko bylo vlažné a udržíte v něm prst. mléko nalijte cukru, mouce a droždí. Misku zakryjte utěrkou a ponechte několik minut na teplém místě. Jakmile kvásek vzejde pokračujte v přípravě těsta.
Těsto :
A TEĎ JE TA CHVÍLE ......můžete servírovat s čímkoli je máte rádi
Náš Tip:
Pokud máte litinovou desku na smažení, použijte ji. Pokud ji nemáte použijte lívanečník. Pokud ani ten nemáte smažte lívance na klasické pánvi s nepřilnavým povrchem. Jde to všude.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0ivrHu8Olo-ghHn4t9nJ0faUBV1wjns8lkGdi4jRU8lxGxhCZtGBIO_aCVnQDC0GJhNC4hTMa6V3CTFZ_AZKVntQH3Fj68f-VLbrtPOBwgVo9I-bIVCjdn40GZxUKw0bOCdzTRVxHJ3Y/s320/IMG_7184.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiI9pJXLK2Zhu_n7I1pU8k15JCQkp1kX8ICjHHPfDvTiOeQ2sVm-3LfPd8ep90GZkJPpUQyLQRjj6Msq7Po5Z8e1t6uh0MKMM-J3SwmIck6tbHLRQLsi_AkmYYvVfBmMDvSKA4CYUbmns8/s320/IMG_6470.jpeg)
40 g cukru krupice
1 špetka soli
Olej na smažení
K podávání se hodí např. :
skořicový cukr, ovoce, marmeláda, strouhaný tvaroh, šlehačka, kysaná smetana, zmrzlina........
S čím je máte nejradši?
Já s rozvařenými jablky se skořicí nebo medem, máslem a skořicí ale nejvíc s jahodami se šlehačkou. Skvělé jsou také s karamelem, čokoládou a s banánem posypané mletými oříšky. A určitě vyzkoušejte lívance s javorovým sirupem.
Pracovní postup:
Kvásek - z předem odvážených surovin odeberte do malé misky :
1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, rozdrobte droždí
Z odměřeného mléka ohřejte 5 lžic tak aby mléko bylo vlažné a udržíte v něm prst. mléko nalijte cukru, mouce a droždí. Misku zakryjte utěrkou a ponechte několik minut na teplém místě. Jakmile kvásek vzejde pokračujte v přípravě těsta.
Těsto :
Do velké mísy nasypte mouku, přilijte kvásek, špetku soli a rozklepněte celá vejce. Přidejte také cukr. Ohřejte zbytek mléka opět na jen tak aby bylo vlažné a přilijte ho k ostatním ingrediencím. Pomocí metličky vymíchejte hladké těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout cca 25 minut.
Pozor: Objem těsta se zdvojnásobí. Rozpalte lívanečník nebo pánev, potřete ho zlehka olejem a pomocí menší naběračky lijte těsto o velikosti Vámi požadované do tvaru kulatých lívanců. Nikam neodcházejte jde to děsně rychle. Plochu stále potírejte pomocí mašlovačky olejem. Lívance nesmí plavat s olejem šetřete. Pečte je po obou stranách do růžova. Obracejte opatrně pomoc obracečky. Takto spotřebujte všechno těsto. Hotové lívance ukládejte do hrnce pod pokličku, takto je udržíte teplé. Hrnec si můžete vyložit plátem pečícího papíru který odsaje přebytečný tuk.
Náš Tip:
Pokud máte litinovou desku na smažení, použijte ji. Pokud ji nemáte použijte lívanečník. Pokud ani ten nemáte smažte lívance na klasické pánvi s nepřilnavým povrchem. Jde to všude.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0ivrHu8Olo-ghHn4t9nJ0faUBV1wjns8lkGdi4jRU8lxGxhCZtGBIO_aCVnQDC0GJhNC4hTMa6V3CTFZ_AZKVntQH3Fj68f-VLbrtPOBwgVo9I-bIVCjdn40GZxUKw0bOCdzTRVxHJ3Y/s320/IMG_7184.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiI9pJXLK2Zhu_n7I1pU8k15JCQkp1kX8ICjHHPfDvTiOeQ2sVm-3LfPd8ep90GZkJPpUQyLQRjj6Msq7Po5Z8e1t6uh0MKMM-J3SwmIck6tbHLRQLsi_AkmYYvVfBmMDvSKA4CYUbmns8/s320/IMG_6470.jpeg)
Komentáře
Okomentovat