Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Domácí kynuté Lívance / HOMEMADE PANCAKES




Lívance patří k letním pokrmům. Den kdy si uděláte domácí kynuté lívance bude patřit rozhodně k těm lepším dnům v týdnu. Ať už je budete jíst k snídani, svačině, obědu nebo večeři vždycky to bude skvělý moment dne. 

Doba přípravy : 30 minut + čas na kvásek + 25 minut kynutí těsta

Bude se hodit: šlehací metlička, mašlovačka, naběračka, obracečka

Ingredience na velkou kopu lívanců až pro 5 osob:  

700 ml mléka
400 g polohrubé mouky
    2 ks celá čerstvá vejce
  20 g čerstvého droždí
  40 g cukru krupice
    1 špetka soli
Olej na smažení

K podávání se hodí např. :
skořicový cukr, ovoce, marmeláda, strouhaný tvaroh, šlehačka, kysaná smetana, zmrzlina........
S čím je máte nejradši?
Já s rozvařenými  jablky se skořicí nebo medem, máslem a  skořicí ale nejvíc s jahodami se šlehačkou. Skvělé jsou také s karamelem, čokoládou a s banánem posypané mletými oříšky. A určitě vyzkoušejte lívance s  javorovým sirupem.

Pracovní  postup:

Kvásek - z předem odvážených surovin odeberte do malé misky :

1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, rozdrobte droždí
Z odměřeného mléka ohřejte 5 lžic tak aby mléko bylo vlažné a udržíte v něm prst. mléko nalijte cukru, mouce a droždí. Misku zakryjte utěrkou a ponechte několik minut  na teplém místě. Jakmile kvásek vzejde pokračujte v přípravě těsta.

Těsto :

Do velké mísy nasypte mouku, přilijte kvásek, špetku soli a rozklepněte celá vejce. Přidejte také cukr. Ohřejte zbytek mléka opět na jen tak aby bylo vlažné  a přilijte ho k ostatním ingrediencím. Pomocí metličky vymíchejte hladké těsto. Zakryjte  mísu  utěrkou a nechte kynout cca 25 minut. 
Pozor:  Objem těsta se zdvojnásobí. Rozpalte lívanečník nebo pánev, potřete ho zlehka olejem  a pomocí menší naběračky lijte těsto o velikosti Vámi požadované do tvaru kulatých lívanců. Nikam neodcházejte jde to děsně rychle. Plochu stále potírejte pomocí mašlovačky olejem. Lívance nesmí plavat s olejem šetřete. Pečte je po obou stranách do růžova. Obracejte opatrně pomoc obracečky. Takto spotřebujte všechno těsto. Hotové lívance ukládejte do hrnce pod pokličku, takto je udržíte teplé. Hrnec si můžete  vyložit  plátem pečícího papíru který odsaje přebytečný tuk.

A TEĎ  JE TA CHVÍLE ......můžete servírovat s čímkoli je máte rádi

Náš Tip: 
Pokud máte litinovou desku na smažení, použijte  ji. Pokud ji nemáte použijte lívanečník. Pokud ani ten nemáte smažte lívance na klasické pánvi s nepřilnavým povrchem. Jde to všude.



             



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky