Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Rebarborový koláč skládaný/ Rhubarb Tart Geometric




Kousky rebarbory na mandlové náplni a pod tím vším jahodové překvapení. Sezona rebarbory je tu.
Najděte si čas a trpělivost na tenhle skládaný koláč podle Vašich představ.


Doba přípravy : 1 hodina
Doba pečení : 50 minut

Bude se  hodit :
ostrý nožík, škrabka na rebarboru, cukrářská stěrka, kuchyňský robot se šlehací  metlou, potravinová  folie, pravítko


Podle Vašich časových možností můžete použít těsto už hotové koupené např.  křehké nebo listové nebo si připravit vlastní. Všechny ingredience na těsto i na náplň  si připravte předem aby měly pokojovou teplotu.

INGREDIENCE na Těsto: 

250 g hladké mouky
100 g másla
100 g cukru krupice
1 špetka soli                                                               
1 žloutek
vanilkový extrakt 
+ hrubou mouku a kousek másla pro vymazání formy

INGREDIENCE na Náplň:

1 sklenička jahodové marmelády (viz. náš tip níže)
8 stonků rebarbory pokud budete chtít pokrýt celý povrch koláče budete potřebovat víc stonků  rebarbory 
třtinový cukr 
trošku mletých pistácií (nemusí být)
100 g másla
  70 g krupicového cukru  
  70 g mletých mandlí  (lepší je jemná  mandlová mouka)
    2 celá vejce

Pracovní postup  :
Kulatou formu na koláč vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou. Odložte stranou. 
Ze všech ingrediencí si na vále rukama připravte těsto. Pokud se těsto nechce spojit přidejte trošku vody. Opravdu jen trošku jinak bude těsto lepivé a už ho nezformujete. Udělejte z těsta kouli, zabalte ji do potravinové folie a uložte  do lednice.

Předem si promyslete geometrické tvary které budete z rebarbory skládat. Rebarboru oloupejte škrabkou. A nakrájejte na stejně velké kousky. Můžete použít pravítko. Seřízněte šikmo okraje a na velký talíř  si předem vyskládejte požadovaný vzor. Chvilku si budete připadat jako pokladač parket. Buď Vás to uklidní nebo naštve. Každopádně to zkuste vydržet. Když jste s Vaším výtvorem spokojeni uložte talíř  s vyskládanou rebarborou do lednice. 

Nyní se vrhněte na přípravu krému.
Nejdříve ušlehejte pomocí kuchyňského robotu se šlehací metlou máslo s cukrem do hladkého krému, přidejte mleté mandle a postupně obě celá vejce.

Vyjměte těsto z lednice a  vtlačte ho  do  formy. Povrch propíchejte vidličkou a dno korpusu  potřete jahodovou marmeládou a na ní rozetřete stěrkou mandlový krém. Rozehřejte  troubu na 180  C.
Na krém začněte opatrně skládat geometrický vzor z kousků rebarbory. Pokud jste dosáhli požadovaného vzhledu můžete zlehka pocukrovat koláč třtinovým cukrem a mletými pistáciemi.
Pokud máte rebarbory  dostatek  poklaďte ji po celém povrchu koláče. Pokud ji máte málo počítejte s tím, že vzor se po upečení koláče mírně schová do mandlového těsta.
Vložte koláč do trouby a pečte do zlatova cca 40-50 minut.
Po upečení nechte koláč zcela vychladnout.

Je to křehký koláč plný letních chutí. Jahodová marmeláda mu dodává další chuťový rozměr. Jahody k rebarboře prostě patří. 




A zde je slíbený Tip na skvělého výrobce domácích  marmelád : 

http://eshop.nikoleta-maria.cz   je obchod plný marmelád, které  jsou  prostě vynikající.
Najdete zde i marmelády bez cukru, koření a spoustu dalších specialit.

https://www.instagram.com/marmelady_nikoleta_maria/https://www.instagram.com/marmelady_nikoleta_maria/









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky