Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Valašská kyselica





Po práci v lese se tahle polévka snese a nahradit může i oběd jak je vydatná. Prostě brambory a zelí jsou živobytí celý. Existuje mnoho variant kyselice. Jestli máte svůj oblíbený recept  tak nám ho klidně pošlete, rádi ho vyzkoušíme. 

Naše Tipy na ještě lepší polévku :

1) Některé druhy brambor při vaření spolu se zelí zůstávají dlouho tvrdé, proto si brambory klidně uvařte předem. Uvařte je tak aby se nerozpadali měli by zůstat měkké a pevné. Takto uvařené brambory vložte do polévky až nakonec.

2) Do základu polévky můžete přidat lžičku mleté uzené papriky třeba i bobkový list a 3 kuličky nového koření.

Počet porcí : 4 velké plné misky
Doba přípravy : 45 minut
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience :
1 velká hrst sušených hub 
2 polévkové lžíce másla 
1  sáček bílého kysaného zelí  
(pokud je na vás to kyselo moc kyselé můžete ho nahradit zelím sladkokyselým)
2 pikantní klobásky nakrájené na kolečka
Koření dle chuti : sůl, pepř, kmín, ocet
300 - 500g  brambor (oloupané a pokrájené na kostky)
1 kysaná smetana 
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
1-1,5 L vroucí vody
petrželka na ozdobu

Pracovní postup:
1)  Sušené houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou  a odložte je stranou.  Zelí sceďte a nechte okapat. Ve velkém litinovém hrnci rozpusťte máslo a opečte  na něm pokrájené klobásky.  Jakmile začnou klobásky prskat ihned přidejte scezené  a vymačkané houby, promíchejte přidejte kmín, brambory a  zalijte vše horkou vodou.  1-1,5 litru,  podle toho jak chcete mít  polévku hustou a 10 minut  povařte.
2) Nyní přidejte zelí, promíchejte a vařte dál. V misce si metličkou dobře rozmíchejte  kysanou smetanu s hladkou moukou. Vlijte do polévky a vařte dalších 10 minut. Mouka se stihne provařit a brambory změknou. Hotovou polévku ochutnejte a případně dochuťte kořením a kapkou octa. 
Ozdobte petrželkou. Servírujte polévku teplou s krajícem čerstvého chleba.



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky