Valašská kyselica

Po práci v lese se tahle polévka snese a nahradit může i oběd jak je vydatná. Prostě brambory a zelí jsou živobytí celý. Existuje mnoho variant kyselice. Jestli máte svůj oblíbený recept tak nám ho klidně pošlete, rádi ho vyzkoušíme.
Naše Tipy na ještě lepší polévku :
1) Některé druhy brambor při vaření spolu se zelí zůstávají dlouho tvrdé, proto si brambory klidně uvařte předem. Uvařte je tak aby se nerozpadali měli by zůstat měkké a pevné. Takto uvařené brambory vložte do polévky až nakonec.
2) Do základu polévky můžete přidat lžičku mleté uzené papriky třeba i bobkový list a 3 kuličky nového koření.
Počet porcí : 4 velké plné misky
Doba přípravy : 45 minut
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience :
1 velká hrst sušených hub
2 polévkové lžíce másla
1 sáček bílého kysaného zelí
(pokud je na vás to kyselo moc kyselé můžete ho nahradit zelím sladkokyselým)
2 pikantní klobásky nakrájené na kolečka
2 pikantní klobásky nakrájené na kolečka
Koření dle chuti : sůl, pepř, kmín, ocet
300 - 500g brambor (oloupané a pokrájené na kostky)
1 kysaná smetana
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
300 - 500g brambor (oloupané a pokrájené na kostky)
1 kysaná smetana
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
1-1,5 L vroucí vody
petrželka na ozdobu
Pracovní postup:
1) Sušené houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou a odložte je stranou. Zelí sceďte a nechte okapat. Ve velkém litinovém hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm pokrájené klobásky. Jakmile začnou klobásky prskat ihned přidejte scezené a vymačkané houby, promíchejte přidejte kmín, brambory a zalijte vše horkou vodou. 1-1,5 litru, podle toho jak chcete mít polévku hustou a 10 minut povařte.
2) Nyní přidejte zelí, promíchejte a vařte dál. V misce si metličkou dobře rozmíchejte kysanou smetanu s hladkou moukou. Vlijte do polévky a vařte dalších 10 minut. Mouka se stihne provařit a brambory změknou. Hotovou polévku ochutnejte a případně dochuťte kořením a kapkou octa.
Ozdobte petrželkou. Servírujte polévku teplou s krajícem čerstvého chleba.
Komentáře
Okomentovat