LETNÍ Citronovo - borůvkový koláč / Lemon blueberry cake

Jedinečný recept na koláč se kterým si vystačíte celé léto. Má lahodně jemnou texturu a rozhodně to není žádná dusivka. Jemná kyselost citronů se k borůvkám skvěle hodí. Když použijete čerstvé ingredience budete výsledkem nadšeni. Navíc nemusí zůstat jen u borůvek, místo nich vyzkoušejte třeba maliny, ostružiny nebo třešně. A kdyby po ruce přece jen nebylo čerstvé ovoce použijte s klidem mražené. Příprava je snadná a časově nenáročná.
DOBA PEČENÍ : 35-40 minut
Ingredience na 1 koláčovou formu:
3 celá vejce
150 g cukr krupice
1 špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu
šťáva z 1 BIO citronu
80 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
75 ml rozpuštěného másla
75 ml bílého tučného jogurtu
Hrst plátků mandlí nebo lískových oříšků
1 lžíci třtinového cukru na posypání povrchu
250 g borůvek omytých a okapaných
kousek másla na vytření formy a trošku hrubé mouky na vysypání
Budete potřebovat :
kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářskou stěrku, kuchyňskou váhu
Pracovní postup :
Všechny suroviny si připravte předem aby získali pokojovou teplotu.
Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.
Troubu předehřejte na 175 C.
Do mísy ve které budete šlehat těsto vložte celá vejce s cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte na vyšší otáčky do světlé pěny. Přilijte citronovou šťávu a znovu zašlehejte. Vypněte robot.
V jiné misce promíchejte vidličkou hladkou mouku, mandlovou mouku a prášek do pečiva
S pomocí kuchyňské stěrky zapracujte do těsta moučnou směs. Nakonec vlijte vychladlé máslo a jogurt a vše znovu zapracujte stěrkou na hladký krém. Těsto vlijte do koláčové formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypte borůvkami, třtinovým cukrem a plátky mandlí. Pečte cca 35 minut do zlatova. Těsto by se nemělo lepit na špejli. Koláč nechte vychladnout a pokud máte rádi sladké, posypte jeho povrch ještě moučkovým cukrem.
Velcí mlsouni si ke kousku koláče ještě dopřejí kopeček čerstvě ušlehané šlehačky nebo kysané smetany.
Hezké léto všem a koláčům ZDAR !

Komentáře
Okomentovat