Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

LETNÍ Citronovo - borůvkový koláč / Lemon blueberry cake






Jedinečný recept na koláč se kterým si vystačíte celé léto. Má  lahodně jemnou texturu a rozhodně to není žádná dusivka. Jemná kyselost citronů se k borůvkám skvěle hodí.  Když použijete čerstvé ingredience budete výsledkem nadšeni. Navíc nemusí zůstat jen u borůvek, místo nich vyzkoušejte třeba maliny, ostružiny nebo třešně. A  kdyby po ruce přece jen nebylo čerstvé ovoce použijte s klidem mražené. Příprava je  snadná a časově  nenáročná. 

DOBA PŘÍPRAVY : 15 minut
DOBA PEČENÍ :  35-40 minut

Ingredience na 1 koláčovou formu:

3 celá vejce
150 g cukr krupice
1 špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu
šťáva z 1 BIO citronu
80 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
75 ml rozpuštěného másla 
75 ml bílého tučného jogurtu
Hrst plátků mandlí nebo lískových oříšků 
1 lžíci třtinového cukru na posypání povrchu
250 g borůvek omytých a okapaných 
kousek másla na vytření formy a trošku hrubé mouky na vysypání

Budete potřebovat :
kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářskou stěrku, kuchyňskou váhu

Pracovní postup :

Všechny suroviny si připravte předem aby získali pokojovou teplotu. 
Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.
Troubu předehřejte na 175 C.
Do mísy ve které budete šlehat těsto vložte celá vejce s cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte na vyšší otáčky do světlé pěny. Přilijte citronovou šťávu a znovu zašlehejte. Vypněte robot.
V jiné misce promíchejte vidličkou hladkou mouku, mandlovou mouku a prášek do pečiva
S pomocí kuchyňské stěrky zapracujte do těsta moučnou směs. Nakonec  vlijte vychladlé máslo a jogurt a vše znovu zapracujte stěrkou na hladký krém. Těsto vlijte do  koláčové formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypte borůvkami, třtinovým cukrem a plátky mandlí. Pečte cca 35 minut do zlatova.  Těsto by se nemělo  lepit na špejli. Koláč nechte  vychladnout a pokud máte rádi  sladké, posypte jeho povrch ještě moučkovým cukrem. 
Velcí mlsouni si ke kousku koláče ještě dopřejí kopeček čerstvě ušlehané šlehačky nebo  kysané smetany.

Hezké léto všem a koláčům ZDAR ! 


































Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky