Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Chřestové pesto




Milujeme chřest a každý rok netrpělivě vyhlížíme sezónu téhle královské lahůdky. Stále se nemůžeme dohodnout jestli máme raději chřest bílý nebo zelený. Výsledek je 1:1. Jsme opravdu ortodoxní chřesťané. A letos jsme sadu našich oblíbených receptů rozšířili o chřestové pesto, které má delikátní chuť. Název pesto pohází z  italského slova "pestare" a znamená tlouci nebo mlátit.  Tradiční  pesto  se v  Itálii připravuje pouze  z bazalky a v hmoždíři. Ovšem do chřestu by se Vám mlátilo těžce, k dosažení požadované konzistence Vám pomůže mixer. Pesto využijete  na těstoviny, do risotta  nebo na bruschettu.
Pro čerstvý chřest přímo z pole utržený si zajeďte třeba do Hostína u Vojkovic.



Doba přípravy : cca 20 minut
Množství pro 3-4 porce

Bude se hodit: ponorný mixér, vyšší nádoba na mixování, struhadlo

Ingredience:

200 g  zeleného chřestu
100 g  nastrouhaného ovčího sýru Pecorino romano
1 hrst čerstvých bazalkových listů
100 ml extra vergine olivového  oleje
1 polévková lžíce Piniových ořechů
sůl na ochucení


Pracovní  postup:

Omyjte stonky zeleného chřestu. Odkrojte z nic tuhou spodní část  a pokrájejte je na drobné kousky.
Kousky chřestu nasypte do vyšší nádoby určené pro mixování. Rozmixujte chřest na kaši. Postupně přidejte omytou a osušenou bazalku, pecorino a česnek. Opět vše rozmixujte, přidejte piniové ořechy a postupně přilévejte olej a  dochuťte solí. Sýr Pecorino obsahuje vyšší podíl soli proto solte uvážlivě a raději ochutnávejte. Hotové pesto spotřebujte nejlépe ihned. Pokud pesto chcete skladovat více dní dejte ho do vyvařené skleničky  a jeho povrch  zalijte olivovým olejem.

Co teď s tím ? 
Uvařte čerstvé italské těstoviny Linguine a ochuťte je chřestovým pestem, přidejte olivy a rajčátka a během krátké chvíle máte neuvěřitelně chutný a  pestrý oběd.  

Přejeme Vám skvělý chuťový zážitek.












Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky