Chřestové pesto

Milujeme chřest a každý rok netrpělivě vyhlížíme sezónu téhle královské lahůdky. Stále se nemůžeme dohodnout jestli máme raději chřest bílý nebo zelený. Výsledek je 1:1. Jsme opravdu ortodoxní chřesťané. A letos jsme sadu našich oblíbených receptů rozšířili o chřestové pesto, které má delikátní chuť. Název pesto pohází z italského slova "pestare" a znamená tlouci nebo mlátit. Tradiční pesto se v Itálii připravuje pouze z bazalky a v hmoždíři. Ovšem do chřestu by se Vám mlátilo těžce, k dosažení požadované konzistence Vám pomůže mixer. Pesto využijete na těstoviny, do risotta nebo na bruschettu.
Pro čerstvý chřest přímo z pole utržený si zajeďte třeba do Hostína u Vojkovic.
Doba přípravy : cca 20 minut
Množství pro 3-4 porce
Bude se hodit: ponorný mixér, vyšší nádoba na mixování, struhadlo
Ingredience:
200 g zeleného chřestu
100 g nastrouhaného ovčího sýru Pecorino romano
1 hrst čerstvých bazalkových listů
100 ml extra vergine olivového oleje
1 polévková lžíce Piniových ořechů
sůl na ochucení
Pracovní postup:
Omyjte stonky zeleného chřestu. Odkrojte z nic tuhou spodní část a pokrájejte je na drobné kousky.
Kousky chřestu nasypte do vyšší nádoby určené pro mixování. Rozmixujte chřest na kaši. Postupně přidejte omytou a osušenou bazalku, pecorino a česnek. Opět vše rozmixujte, přidejte piniové ořechy a postupně přilévejte olej a dochuťte solí. Sýr Pecorino obsahuje vyšší podíl soli proto solte uvážlivě a raději ochutnávejte. Hotové pesto spotřebujte nejlépe ihned. Pokud pesto chcete skladovat více dní dejte ho do vyvařené skleničky a jeho povrch zalijte olivovým olejem.
Co teď s tím ?
Uvařte čerstvé italské těstoviny Linguine a ochuťte je chřestovým pestem, přidejte olivy a rajčátka a během krátké chvíle máte neuvěřitelně chutný a pestrý oběd.
Přejeme Vám skvělý chuťový zážitek.



Komentáře
Okomentovat