Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

RED VELVET Cake / barvený řepou





Je vláčný a sametový ale není tak úplně RED. Jemnou  chuť těsta zařídí podmáslí a barvu červená řepa. Běžně se korpus Red Velvet cake barví potravinářským barvami, v našem receptu jako  alternativu máme právě červenou řepu. Těsto má krásnou růžovou  barvu před vložením do  trouby. Pečením ale barvu ztratí a zhnědne. Nedosáhnete tedy efektu  červeného  těsta ale chuťově je vynikající  a to je nejdůležitější. Je to dort vhodný na oslavu ale i třeba  jen tak na neděli k odpolední kávě. 

Doba přípravy: 20 minut + příprava krému 10 minut a zdobení
Doba pečení    : 35-40 minut


Bude se hodit :
kuchyňská váha, kuchyňský robot se šlehací metlou, tyčový mixer, vysoká nádobka na mixování, cukrářská stěrka

Ingredience na 1 dortovou formu :

120 g másla pokojové teploty
150 g cukru krupice
1/2 sáčku vanilkového cukru
   2 celá vejce pokojové teploty
330 g hladké mouky
  10 g kakaového prášku (nejlépe holandské kakao)
    3 g jedlé sody
150 ml kysaného podmáslí
    1 lžíce bílého vinného octa (15ml)
200 g vařené červené řepy
+ kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na vysypání

Ingredience na krém:
250 g mascarpone (vyzkoušet můžete i tvaroh ale v tom případě přidejte méně smetany na zředění)
100 ml smetany 
cukr krupice dle chuti a špetka vanilky

Na ozdobu : 
čerstvé borůvky, maliny, jahody, větvičky červeného rybízu, lístky máty a větvičky rozmarýnu

Pracovní  postup :
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 175C.
V kuchyňském robotu šlehací metlou rozmíchejte máslo s cukrem  a vanilkovým cukrem. Šlehejte při vysokých otáčkách asi 5 minut do světlé pěny. Rozklepněte všechny tři vejce do misky a postupně je zašlehávejte do máslové pěny. Každé vejce důkladně zašlehejte (vejce  nesmí být studená z lednice na to pozor). Než se vejce zašlehají  smíchejte  metličkou v misce mouku, kakao a jedlou sodu. 
A dalším  kroku rozmixujte vařenou řepu nakrájenou na kousky s podmáslím a octem na řídkou kaši.  Výborně to jde ve smoothie mixeru ale podaří se to i pomocí tyčového mixéru.
Do  utřeného másla s vejci postupně střídavě přidávejte  řepové pyré a moučnou  směs. Vše šlehejte při nízkých otáčkách. Jakmile dosáhnete konzistence těsta podobné těstou na bábovkou, které  není ani řídké ani husté již nepřidávejte  mouku. (Je možné,  že ani  nespotřebujte všechnu mouku).  
Sytě růžové těsto nalijte  do formy a uhlaďte  stěrkou . Vložte do  trouby a pečte 35-40 minut.  Upečený korpus vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí a nechte zvolna chladnout v troubě cca 5 minut. Po úplném vychladnutí korpus vyjměte formy.  Vychladlý korpus buď rozřízněte na dvě patra nebo seřízněte jen povrch korpusu a ten si ponechte na závěrečné zdobení.

Barva je  to  skutečně nádherná ale pečením ztmavne
Příprava krému:
V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou, s cukrem a vanilkou. Smetanu přilévejte opatrně taky aby krém zůstal tuhý a netekl. Krém uložte do lednice.
Dokončení :
Krém natřete na korpus podle toho jak jste korpus rozkrojili. Buď mezi rozkrojená patra nebo na povrch. 
Pokud jste odřízli vršek korpusu nyní z  něj  prsty udělejte drobenku a posypte na předem rozetřený krém.
Povrch krému ozdobte ovocem a bylinkami. Dort uložte do lednice alespoň na jednu hodinu.


Červený sametový dort je klasický americký dezert, ale je stále populárnější mimo USA.

k hezkému dni stačí šálek dobré kávy a kousek red velvet  ....
















Komentáře

  1. Peču dortík k narozeninám, doufám, že se podaří 🙏. Jen mě hned zarazilo, že v úvodu jsou psaná 2 vejce a v postupu jsou vejce 3....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky