RED VELVET Cake / barvený řepou

Je vláčný a sametový ale není tak úplně RED. Jemnou chuť těsta zařídí podmáslí a barvu červená řepa. Běžně se korpus Red Velvet cake barví potravinářským barvami, v našem receptu jako alternativu máme právě červenou řepu. Těsto má krásnou růžovou barvu před vložením do trouby. Pečením ale barvu ztratí a zhnědne. Nedosáhnete tedy efektu červeného těsta ale chuťově je vynikající a to je nejdůležitější. Je to dort vhodný na oslavu ale i třeba jen tak na neděli k odpolední kávě.
Doba přípravy: 20 minut + příprava krému 10 minut a zdobení
Doba pečení : 35-40 minut
Bude se hodit :
kuchyňská váha, kuchyňský robot se šlehací metlou, tyčový mixer, vysoká nádobka na mixování, cukrářská stěrka
Ingredience na 1 dortovou formu :
120 g másla pokojové teploty
150 g cukru krupice
1/2 sáčku vanilkového cukru
2 celá vejce pokojové teploty
330 g hladké mouky
10 g kakaového prášku (nejlépe holandské kakao)
3 g jedlé sody
150 ml kysaného podmáslí
1 lžíce bílého vinného octa (15ml)
200 g vařené červené řepy
+ kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na vysypání
Ingredience na krém:
250 g mascarpone (vyzkoušet můžete i tvaroh ale v tom případě přidejte méně smetany na zředění)
100 ml smetany
cukr krupice dle chuti a špetka vanilky
Na ozdobu :
čerstvé borůvky, maliny, jahody, větvičky červeného rybízu, lístky máty a větvičky rozmarýnu
Pracovní postup :
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 175C.
V kuchyňském robotu šlehací metlou rozmíchejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Šlehejte při vysokých otáčkách asi 5 minut do světlé pěny. Rozklepněte všechny tři vejce do misky a postupně je zašlehávejte do máslové pěny. Každé vejce důkladně zašlehejte (vejce nesmí být studená z lednice na to pozor). Než se vejce zašlehají smíchejte metličkou v misce mouku, kakao a jedlou sodu.
A dalším kroku rozmixujte vařenou řepu nakrájenou na kousky s podmáslím a octem na řídkou kaši. Výborně to jde ve smoothie mixeru ale podaří se to i pomocí tyčového mixéru.
Do utřeného másla s vejci postupně střídavě přidávejte řepové pyré a moučnou směs. Vše šlehejte při nízkých otáčkách. Jakmile dosáhnete konzistence těsta podobné těstou na bábovkou, které není ani řídké ani husté již nepřidávejte mouku. (Je možné, že ani nespotřebujte všechnu mouku).
Sytě růžové těsto nalijte do formy a uhlaďte stěrkou . Vložte do trouby a pečte 35-40 minut. Upečený korpus vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí a nechte zvolna chladnout v troubě cca 5 minut. Po úplném vychladnutí korpus vyjměte formy. Vychladlý korpus buď rozřízněte na dvě patra nebo seřízněte jen povrch korpusu a ten si ponechte na závěrečné zdobení.
![]() |
Barva je to skutečně nádherná ale pečením ztmavne |
Příprava krému:
V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou, s cukrem a vanilkou. Smetanu přilévejte opatrně taky aby krém zůstal tuhý a netekl. Krém uložte do lednice.
Dokončení :
Krém natřete na korpus podle toho jak jste korpus rozkrojili. Buď mezi rozkrojená patra nebo na povrch.
Pokud jste odřízli vršek korpusu nyní z něj prsty udělejte drobenku a posypte na předem rozetřený krém.
Povrch krému ozdobte ovocem a bylinkami. Dort uložte do lednice alespoň na jednu hodinu.
Červený sametový dort je klasický americký dezert, ale je stále populárnější mimo USA.
![]() |
k hezkému dni stačí šálek dobré kávy a kousek red velvet .... |
Peču dortík k narozeninám, doufám, že se podaří 🙏. Jen mě hned zarazilo, že v úvodu jsou psaná 2 vejce a v postupu jsou vejce 3....
OdpovědětVymazat