Mechový dort / Moss Cake / Ispanakli Kek + Zelené jarní cupcakes

Nejdříve jsem si myslela, že zelenou barvu má tenhle dort díky pistáciím ale záhy jsem zjistila, že celé tajemství zařídil čerstvý špenát. Neuvěřitelné ! Navzdory nádherné barvě nemá dort špenátovou chuť.
Na první ochutnání tomu nikdo neuvěří, dokud mu to neřeknete. Těsto je šťavnaté a celé to působí vesele. A odkud k nám přišel ? Zelený špenátový koláč podávají v Turecku k čaji. A zde je recept na moji zelenou variantu dortu, který mi připomíná Pohádky z mechu a kapradí.
Ingredience na jednu dortovou formu:
320 g hladké mouky prosáté
3 g jedlé sody
1 špetka soli
2 celá vejce
250 ml podmáslí
170 g cukru krupice
100 g mladých listů čerstvého špenátu
100 g oleje - vyzkoušejte jak slunečnicový tak olivový
nastrouhaná kůra z 1 ks BIO citronu
špetka vanilky z jednoho lusku
Brusinkový džem dodá dortu lehce nakyslou chuť, vyzkoušet můžete i džem rybízový
Ingredience na krém:
250 g mascarpone (vyzkoušet můžete i tvaroh ale v tom případě přidejte méně šlehačky na zředění)
100 ml smetany
cukr krupice dle chuti a špetka vanilky
Na ozdobu : čerstvé borůvky, maliny, lístky máty a větvičky rozmarýnu
Pracovní postup:
1) Vymažte formu kouskem másla a vysypte ji hrubou moukou.
2) Předehřejte troubu na 175 C
3) Omyté a okapané lístky špenátu vložte do vyšší nádoby a postupně k nim přilévejte olej a rozmixujte na hladkou zelenou pastu.
Pomocí kuchyňského robotu se šlehací metlou vyšlehejte celá vejce s cukrem a s podmáslím. Nyní přilijte rozmixovaný špenát.
Mouku smíchejte s jedlou sodou a se špetkou soli. Snižte otáčky na minimum a postupně mouku zašlehejte do směsi. Když se vše spojí v hladké těsto vypněte spotřebič.
4) Těsto přendejte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a vložte do rozehřáté trouby.
5) Doba pečení je závislá na Vaší pečící troubě. Můžete trvat až 50 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí případně ještě dopečte.
Nyní si připravte si krém:
V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou, s cukrem a vanilkou. Smetanu přilévejte opatrně taky aby krém zůstal tuhý a netekl. Krém uložte do lednice.
6) Po upečení nechte korpus několik minut zchladnout ve formě a po té ho opatrně vyklopte. Vršek korpusu seřízněte ostrým dlouhým nožem a ponechte si ho stranou. Povrch dortu potřete brusinkovým džemem a krémem z mascarpone.
Z odříznutého vršku prsty udělejte drobenku a posypte předem rozetřený krém.
Ozdobte ovocem a bylinkami. Dort uložte do lednice alespoň na jednu hodinu.
Říká se, že štěstí je kousek koláče .... tak si ukrojte a štěstí se dostaví samo 🍀
Náš TIP: ze stejného těsta připravíte 12 ks cupcakes jen doba pečení je cca 30 minut - fotky níže
Tenhle mechový dort mě nadchl už na první pohled! Kombinace špenátu, citronové kůry a brusinkového džemu je úplně geniální. I když jsem zpočátku měla obavy, jestli špenát nebude v chuti výrazný, nakonec je to jen krásná zelená barva, kterou by nikdo neuhodl. Nedávno jsem si k němu připravila lívance s ovocem na snídani, a to byla ta nejlepší kombinace, která mi zvedla náladu na celý den. Doporučuju vyzkoušet!
OdpovědětVymazat