Vanilkové bagetky

Zkuste k snídani něco jiného...třeba vanilkové bagetky. My je máme moc rádi třeba s máslem a medem.
Budete potřebovat :
kuchyňský vál, váleček, mašlovačka, vařečka, velká mísa, malá miska na kvásek, kuchyňská váha, plech na pečení, pečící papír
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí : celkem cca 1 hodina + 30 minut
Doba pečení : 15 minut
Ingredience na cca 10 kusů menších housek:
1) Kvásek :
2 polévkové lžíce hladké mouky
12 g čerstvého droždí
1 lžička krupicového cukru
90 g vlažné vody
Všechny ingredience dejte do misky a nechte kynout 30 minut.
2) Těsto :
230 g hladké mouky
1 celé vejce
1 špetka soli
150 g vlažné vody
50 g másla
2 rovné lžičky soli
1 vanilkový cukr
10 g sušeného mléka nebo sušené smetany do kávy
1 vejce rozšlehané na potření
Pracovní postup:
Do malé misky vložte všechny ingredience na kvásek. Misku zakryjte utěrkou a nechte kynout na 30 minut na teplém místě.
Všechny ingredience na těsto smíchejte v míse vařečkou a přidejte vykynutý kvásek. Těsto zadělejte důkladně vařečkou a vytvořte kouli. Povrch lehce posypte moukou a zakryjte utěrkou. Ponechte těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Po vykynutí dejte těsto na lehce pomoučněný vál. Rozdělte těsto na dvě poloviny a každé vytvořte 5 kuliček. Každou kuličku vytvarujte do tvaru malé bagetky. Ze shora je pomocí ostrého nožíku jemně nařízněte, stačí 3 zářezy.
Bagetky ukládejte na pečící plech vystlaný pečícím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout. Rozehřejte troubu na 180 C. Povrch potřete rozšlehaným vejcem.
Vložte plech do rozehřáté trouby a pečte do zlatova 15 minut. Povrch upečených bagetek můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.
Po upečení nechte bagetky vychladnout.
Dobrou chuť.

Komentáře
Okomentovat