Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tymiánový bílý chléb / Pane bianco con il timo



Stýská se Vám po středomořské kuchyni ? Zkuste si upéct italský bílý chleba ovoněný sušeným i čerstvým tymiánem. Chutná skvěle s miskou oliv, sušených rajčat naložených v oleji nebo s kouskem ovčího sýra či s plátkem tence ukrojeného prosciutta. Když zavřete oči vyvoláte si na malou chvilku vzpomínku na letní dovolenou u moře. Recept je jednoduchý tak se do něj pusťte.
Mouka na pečení chleba by měla být vždy čerstvá a zásadní doporučení je nekrájet nikdy upečený chléb dokud zcela nevychladne. Je těžké to  vydržet,  protože  vůně tymiánu se rozline po celém bytě.

Bude se hodit : kuchyňský robot s hnětacím hákem, malá miska na kvásek, kuchyňský vál, pečící plech, pečící papír, mašlovačka, kuchyňská váha, malý ostrý nožík

Doba přípravy : 20 minut
Kynutí :  1 hodina + 30 minut
Doba pečení : 50 - 55  minut


Ingredience na 2 bochníky o váze cca 500g

  60 g čerstvého droždí
    1 lžička cukru krupice
    3 lžíce vlažného mléka na kvásek
    1 kg hladké mouky + trochu na podsypání
    3 lžičky soli
    2 lžíce sušeného tymiánu
500 ml vlažné vody 
     1 lžíce octa 
voda a ocet na potření
2 snítky tymiánu na ozdobu

Pracovní postup:

V malé misce si připravte kvásek z droždí, 3 polévkových lžic vlažného mléka, 1 lžičky cukru  .  Rozetřete vše pomocí vidličky na hladkou kašičku a ponechte kynout zakryté utěrkou na teplém místě cca 15 -20 minut. 

Kuchyňskému robotu nasaďte hnětací hák a do hnětací mísy nasypte mouku, sůl, tymián a vzešlý kvásek. Zapněte robot na pomalé otáčky a postupně přilévejte vlažnou vodu s  jednou lžící octa.
Zvyšte otáčky a nechte robota pracovat cca 5 - 7 minut. Z vypracovaného hladkého těsta vytvořte kouli, ponechte  ji v míse a zakryjte ji utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto znovu propracujte a zformujte do 2 stejných kulatých bochníků, ty položte na plech vystlaný pečícím papírem a lehce posypaný moukou. Na povrchu bochníku udělejte zlehka nožem zářez v tvaru  kříže. Do řezu vložte čerstvou snítku tymiánu. Chleby ponechte znovu kynout 30 minut. 



Troubu předehřejte na 230 C. Pokud máte troubu s programem na pečení chleba využijte ho, obvykle bývá v kombinaci s párou. Pokud máte troubu bez  možnosti páry vložte do trouby menší kastrůlek s vodou. 
Vykynutý bochník potřete vodou s troškou octa a vložte do rozehřáté trouby. Pečte 5 minut.  Odvětrejte troubu a poté snižte teplotu na 175 C a pečte ještě 50 minut. V průběhu pečení ještě 2x-3x potřete povrch bocníků vodou s octem.

Pokud se chléb začne zbarvovat do zlatova ale uvnitř je nedopečený, snižte teplotu až na 160 C.

Po upečení nechte chléb zcela vychladnout.

Náš Tip:  zkuste do těsta přidat i jiné bylinky třeba sušený rozmarýn nebo sušené oregano, do těsta lze přidat i nasekané olivy bez pecek nebo sušená rajčata naložená v oleji.  Ale pozor  těsto náplní ztěžkne a může více praskat na  povrchu. Také je třeba delší pečení.

Skladování chleba:
Skladovat chléb můžete zabalený v látkové utěrce uložený v ošatce nebo v chlebníku. 
Igelitový sáček není vhodný. Chléb v něm snadno zplesniví a rychle ztrácí chuť a vůni.


Chléb můžete i zmrazit ale samozřejmě, že nejlepší je čerstvý.





Dolce far niente ....





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky