Citronové muffiny s borůvkami / Lemon Blueberry Muffins
Muffiny pečeme jen tak pro radost a často je také využíváme při nejrůznějších oslavách pro obohacení svátečního stolu. Ovoce v nich můžete libovolně měnit. Zvolili jsme borůvky, protože ty kanadské jsou k dostání prakticky celoročně ale nejlepší jsou samozřejmě ty lesní.
Borůvky v kombinaci s citronem se skvěle doplňují.
Tak to zkuste !
Bude se hodit : papírové košíčky na muffiny (koupíte třeba v drogerii D&M), formu na muffiny, kuchyňský robot se šlehací metlou, sítko na prosátí mouky
Doba přípravy : 30 minut
Doba pečení : 45 minut
Na cca 10 kusů budete potřebovat :
150 g másla
100 g cukr krupice
3 celá vejce
150 g polohrubé mouky
nastrouhaná kůra a vylisovaná šťáva z 1 ks BIO citronu
350 g borůvek omytých a okapaných
moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
Do každé jamky ve formě na muffiny vložte papírový košíček.
Máslo nakrájejte na kousky a polovičním množstvím cukru ho vložte do mísy robota a šlehejte do pěny. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky postupně po jednom zapracujte do máslové pěny. V jiné míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem na tuhý sníh. Do našlehané máslovo-žloutkové pěny prosejte mouku a promíchejte. Nyní do těsta přidejte nastrouhanou kůru z citronu a také vylisovanou citronovou šťávu. Promíchejte. Vypněte robota a pomocí špachtle vmíchejte do těsta část borůvek. A následně pomocí špachtle vmíchejte opatrně sníh z bílků. Těsto rozdělte do papírových košíčků. Ponechte asi 4 mm od okraje košíčku volné. Muffiny se při pečení zvednou tak aby Vám nevytekly. Troubu rozehřejte na 180 C. Povrch posypte zbylými borůvkami a zlehka je zatlačte do těsta. Vložte formu s naplněnými košíčky do vyhřáté trouby a pečte cca 45 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí a střed je propečený. Upečené muffiny nechte vychladnout a povrch zlehka posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť !
Náš TIP: muffiny můžete vylepšit sekanými pistáciemi
Komentáře
Okomentovat