Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Kmínový domácí chléb z podmáslí




Kmínový chléb vám připomene chuť chleba z dětství. Díky podmáslí je báječně vláčný a přesně takový namazaný máslem jsme snídali s babičkou. Mouka na pečení chleba by měla být vždy čerstvá a zásadní doporučení je nekrájet nikdy upečený chléb dokud zcela nevychladne. Je to těžké to  vydržet   protože ta vůně která se rozline po  celém bytě vás nenechá  klidnými. Ale vydržte to a než vychladne připravte si třeba pomazánku. 


Bude se hodit : kuchyňský robot s hnětacím hákem, vařečka, malá miska na kvásek, kuchyňský vál, pečící plech, pečící papír, mašlovačka, kuchyňská váha

Doba přípravy : 20 minut
Kynutí :  1 hodina + 30 minut
Doba pečení : 50 minut


Ingredience na 1 bochník o váze cca 500g

 30  g čerstvého droždí
    1 lžička cukru krupice
350 g hladké mouky + trochu na podsypání
150 g žitné hladké mouky (vyzkoušejte třeba mouku Pernerka)
    2 lžičky soli
    2 lžičky kmínu
100 ml vlažného mléka
200 ml podmáslí
voda na potření a sůl 

Pracovní postup

V malé misce si připravte kvásek z droždí, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžičky cukru a s troškou vlažného mléka a ponechte ho kynout zakrytý utěrkou na teplém místě cca 20 minut. 

Kuchyňskému robotu nasaďte hnětací hák a do hnětací mísy nasypte obě mouky, sůl, kmín a vzešlý kvásek. Zapněte robot na pomalé otáčky a postupně přilévejte mléko a podmáslí. Zvyšte otáčky a nechte robota pracovat cca 5 minut. Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, ponechte  ji v míse a zakryjte ji utěrkou a na teplém místě ponechte kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto znovu propracujte a zformujte do kulatého bochníku, ten položte na plech vystlaný pečícím papírem a lehce posypaný moukou.  Chléb ponechte znovu kynout 30 minut. 

Troubu předehřejte na 250 C. Pokud máte troubu s programem na pečení chleba využijte ho, obvykle bývá v kombinaci s párou. Pokud máte troubu bez  možnosti páry vložte do trouby menší kastrůlek s vodou. 
Vykynutý bochník potřete osolenou vodou a vložte do rozehřáté trouby. Pečte 10 minut.
Poté snižte teplotu na 190 C a pečte ještě 40 minut. V průběhu pečení ještě 2x potřete slanou vodou. 

Pokud se chléb začne zbarvovat do zlatova ale uvnitř je nedopečený, snižte teplotu až na 160 C.

Po upečení nechte chléb zcela vychladnout.

Tipy na skladování chleba:

Skladovat chléb můžete zabalený v látkové utěrce uložený v ošatce nebo v chlebníku. 
Igelitový sáček není vhodný. Chléb v něm snadno zplesniví a rychle ztrácí chuť a vůni.
Chléb můžete i zmrazit ale samozřejmě, že nejlepší je čerstvý.

  



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky