Nadýchané bulky z podmáslí
Upečte si jednoduché, jemné, nadýchané bulky z podmáslí.
Budete potřebovat :
kuchyňský vál, váleček, mašlovačka, vařečka, velká mísa, malá miska na kvásek, kuchyňská váha, odměrka, tvořítko na housky nebo ostrý nožík, plech na pečení, pečící papír
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí : celkem cca 1 hodina + 45 minut + 30 minut
Doba pečení : 15-20 minut
Ingredience na cca 15 kusů menších housek:
1) Kvásek :
100 g hladké mouky
18 g čerstvého droždí
Budete potřebovat :
kuchyňský vál, váleček, mašlovačka, vařečka, velká mísa, malá miska na kvásek, kuchyňská váha, odměrka, tvořítko na housky nebo ostrý nožík, plech na pečení, pečící papír
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí : celkem cca 1 hodina + 45 minut + 30 minut
Doba pečení : 15-20 minut
Ingredience na cca 15 kusů menších housek:
1) Kvásek :
100 g hladké mouky
18 g čerstvého droždí
1 lžička krupicového cukru
100g vlažné vody
100g vlažné vody
Všechny ingredience dejte do misky a nechte kynout 45 minut.
2) Těsto :
2) Těsto :
350 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
100 g vlažné vody
50 g polohrubé mouky
100 g vlažné vody
100 g podmáslí
30 g olej slunečnicový nebo olivový
2 rovné lžičky soli
1 celé vejce na potření
Na posypání : kmín, hrubá sůl, sezamová semínka
30 g olej slunečnicový nebo olivový
2 rovné lžičky soli
1 celé vejce na potření
Na posypání : kmín, hrubá sůl, sezamová semínka
Pracovní postup:
Do malé misky vložte všechny ingredience na kvásek. Misku zakryjte utěrkou a nechte kynout na 45 minut na teplém místě.
Všechny ingredience na těsto smíchejte v míse vařečkou a přidejte vykynutý kvásek. Těsto zadělejte důkladně vařečkou a vytvořte kouli (pokud máte kuchyňský robot použijte ho spolu s hnětacím hákem). Povrch lehce posypte moukou a zakryjte utěrkou. Ponechte těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Po vykynutí dejte těsto na lehce pomoučněný vál. Rozdělte těsto na cca 15 kuliček. Každý kuličku lehce zploštěte a pomocí tvořítka na housky vytvořte vzhled bulky. Tvořítko lze nahradit zářezy pomocí ostrého nožíku nebo nůžkami. Bulky ukládejte na pečící plech vystlaný pečícím papírem a nechte je ještě 30 minut vykynout. Rozehřejte troubu na 210 C. Povrch housek potřete rozšlehaným celým vejcem a posypte podle chuti hrubou solí, kmínem nebo sezamovými semínky. Vložte plech do rozehřáté trouby a pečte do zlatova 15-20 minut.
Po upečení nechte bulky vychladnout.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat