Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Banánový chlebíček Nr.2/ Banana Bread





Chcete si udělat hezčí den ? Upečte si banánový chlebíček 🍌. Je to dezert který naplní celý dům teplem a lákavou vůní. Kousek vám stačí na snídani, další kousek poslouží jako svačina atd. atd. ......
Nejdůležitější ingrediencí jsou samozřejmě banány. Klíčová je jejich vyzrálost, když mají na slupce tmavé tečky jsou to ty správné banány vhodné pro pečení chlebíčku. Osobně mám ráda když jsou v  těstě cítit kousky banánů. Proto je nemixuji ale jen rozmačkám šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. V receptu uvádím hladkou mouku ale pekla jsem z žitné celozrnné mouky. Místo bílého cukru vyzkoušejte cukr třtinový. Buďte kreativní a hrajte si s ingrediencemi, doplňte těsto kousky hořké čokolády, přidejte rozinky, brusinky nebo kokos. 

Ingredience na jednu formu na chlebíček o rozměrech cca 30x12cm

175 g másla pokojové teploty
175 krupicového nebo tmavého třtinového cukru (nebo 1/2 na 1/2) 
100 g mletých lískových oříšků
2 celá vejce
175 g hladké mouky 
               (vyzkoušejte změnu a použijte Bio žitnou celozrnnou hladkou mouku PERNERKA)
2 čajové lžičky prášku do pečiva  
1/2 lžičky mleté skořice
2 zralé banány 🍌🍌
kousek másla a trošku hrubé mouky na vymazání a vysypání pečící formy

Pracovní postup:

1) Vymažte formu kouskem másla a vysypte ji hrubou moukou.

2) Předehřejte troubu na 170 C

3) Pomocí kuchyňského robotu se šlehací metlou vyšlehejte máslo s cukrem do bílé pěny. Postupně přidejte obě celá vejce a šlehejte dál. Snižte výkon a přidejte mleté oříšky. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a se skořicí. Snižte otáčky na minimum a postupně zašlehejte do směsi. Když se vše spojí v hladké těsto vypněte spotřebič. Oloupejte banány, pokrájejte je na kousky a vidličkou rozmačkejte. Pomocí stěrky vmíchejte banány do směsi a pokud chcete experimentovat přidejte třeba čokoládu, trošku strouhaného kokosu a rozinky nebo brusinky (předem namočené  ve  vodě, ale do těsta přidejte okapané ) .

4) Těsto přendejte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypejte krystalky hnědého cukru. 

5) Doba pečení je závislá na Vaší pečící troubě. Můžete trvat 50 minut ale i hodinku. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí případně ještě dopečte. 

6) Po upečení nechte chlebíček několik minut zchladnout ve formě a po té ho opatrně vyklopte, pozor je velmi křehký. Podávat ho můžete samotný nebo pocukrovaný moučkovým cukrem s troškou kysané smetany či ušlehaného mascarpone.

7) Zabalený v alobalu vydrží dva dny. Ale on nevydrží tak dlouho to vám garantujeme 👌.

A proč má tento recept v názvu č.2 ? 
Protože jeden takový banánový recept už tu máme. 
Máte tedy z čeho vybírat. Odkaz na první recept zde :


















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky