Zahřívací mrkvová polévka / Carrot Ginger Soup
Někdy postačí jen ty nejobyčejnější suroviny a jednoduchá příprava a vznikne neobyčejný pokrm. Mrkvovo-zázvorová polévka splňuje vše a navíc umí krásně zahřát Vaše zmrzlé "kosti". Je to jedna z mých nejoblíbenějších zimních a podzimních polévek. A když místo smetany použijete kokosové mléko a hrst koriandru změní se její chuť o další level výš.
Pro zvýšení pikantnosti přidejte chilli papričku 🌶.
Ingredience na 4 větší porce polévky:
Doba přípravy : 10 minut
Doba vaření : 20-25 minut
2 cibule šalotky nebo 1 malou bílou cibuli nakrájené nadrobno
4 velké mrkve očištěné, nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku nadrobno pokrájené
kousek másla a 2 polévkové lžíce olivového oleje na osmažení zeleniny
4 středně velké brambory typu B pokrájené na kostky
1,5 L litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
čerstvý mletý pepř
sůl, pepř, špetka mletého kari koření
čerstvý nebo sušený tymián
2 ks sušený bobkový list
kousek čerstvého zázvoru oloupaný pokrájený nadrobno
hrst čerstvého koriandru posekaný na jemno
chilli paprička čerstvá nemusí být
Na dokončení :
100 - 150 ml smetany na vaření nebo kokosové mléko 400ml
Bude se hodit : ponorný tyčový mixer
Pracovní postup:
Veškerou zeleninu očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem. Jako první orestujte cibuli s bobkovým listem a špetkou kari koření, potom přidejte zázvor
a česnek. Restujte jen krátce a přidejte brambory a mrkev. Vše orestujte a zalijte vývarem jen tak aby zelenina byla ponořená, osolte, opepřete a přidejte trošku tymiánu.
Zakryjte hrnec poklicí a vařte na mírné teplotě do změknutí brambor a mrkve trvá to přibližně 20 minut.
Hotovou polévku nechte několik minut zchladnout a poté ji rozmixujte ponorným mixerem spolu se smetanou nebo kokosovým mlékem. Polévku prohřejte a ozdobte čerstvým koriandrem a kdo si přeje ostřejší variantu přidá čerstvou chilli papričku.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat