Ořechovo-mrkvový chlebíček / Carrot and walnut cake
Toto je můj nejoblíbenější recept na mrkvový chlebíček. Už si připadám jako králík, mrkev je v mé kuchyni královnou zeleniny. Jakmile mi dojdou zásoby chytnu paniku a běžím obstarat další.
🥕🥕🥕Mrkev 🥕🥕🥕je součástí tolika našich receptů, že si její nepřítomnost nemohu dovolit.
Pokud milujete ořechy a skořici budete litovat, že jste neupekli ty chlebíčky rovnou dva.
Příprava: 20 minut
Doba pečení : 40 - 50 minut
Bude se hodit : kuchyňský robot s nástavcem na šlehání bílků
Ingredience na těsto : na formu na chlebíček
120 g očištěné a najemno nastrouhané mrkve
2 celá vejce (bílky a žloutky zvlášť)
120 g krupicového nebo třtinového cukru
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
(zkuste třeba ten z drogerie DM značka Alnatura - neobsahuje fosfáty)
120 g mletých vlašských ořechů
kůra z 1/2 citronu BIO nastrouhaná najemno
1 špetka soli
2 špetky mleté skořice
kousek másla a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
hrst sušených rozinek nebo brusinek předem namočených ve vodě
Krém :
250 g mascarpone
120 ml smetana na šlehání
cukr krupice podle chuti
vanilka
Na ozdobu:
marcipánové mrkvičky (lze je zakoupit např. v libeňských lahůdkách nebo si je z vytvoříte z barevného marcipánu)🥕🥕🥕
Pracovní postup:
1) Předehřejte troubu na 180 C.
Připravenou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2) Do hlubší mísy nasypte mleté vlašské ořechy, přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva špetku soli, skořici a citronovou kůru. Přidejte mrkev nastrouhanou najemno a okapané rozinky nebo brusinky. Všechny suroviny vařečkou promíchejte.
3) Pomocí kuchyňského robota ušlehejte vejce s cukrem do hladkého krému. Krém pomocí stěrky přidejte do připravené směsi.
4) V další míse a také pomocí kuchyňského robota se šlehací metlou ušlehejte pevný sníh z bílků se špetkou soli. Sníh po malých dávkách tuto připravené směsi a spojte v hladké těsto.
Dobře promíchejte ale ne moc dlouhou aby sníh nespadl.
5) Připravené těsto rozetřete do formy a pečte asi 40 - 50 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí.
Po upečení nechte koláč pár minut zchladnout ve formě a potom ho vyklopte na dřevěné prkénko.
Připravte si krém na ozdobu :
Ušlehejte zlehka mascarpone se smetanou s cukrem a vanilkou na pevný krém
Ozdobte krémem upečený chlebíček, dejte dezert vychladit na 40 minut do lednice a můžete servírovat.
P.S.: Všimli jste si, že těsto neobsahuje žádný tuk ? Ořechy ho mají v sobě dostatek víc není potřeba.
Naše TIPY :
- zkuste nahradit mleté ořechy - mletými mandlemi
- formu můžete zkusit vysypat třeba strouhankou nebo strouhaným kokosem
![]() |
Dortík upečete i v menší kulaté koláčové formě. |
Komentáře
Okomentovat