Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Voňavý jablečný perník



Stačí opravdu chvilka a kuchyní se začne linout užasná vůně. Taková co prostě patří k zimnímu období a tou směs jablek, skořice a ořechů prostě je. Nechte se zlákat a mějte pěknou třeba neděli :-)


Ingredience na koláčovou formu:

250 g šťavnatých sladkých jablek - oloupaných a nahrubo nastrouhaných
200g hladké mouky prosáté
150g máslo pokojové teploty
80g třtinového cukru
3 celá vejce
3 polévkové lžíce mléka
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 čajová lžička perníkového koření
1 čajová lžička mleté skořice
hrst piniových ořechů (můžete nahradit vlašskými)
hrst sušených rozinek či brusinek
špetka soli

kousek másla a trošku hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

1) Vymažte formu máslem a vysypte ji hrubou moukou.

2) Pomocí kuchyňského robotu utřete máslo s cukrem do pěny. Přidejte celá vejce a dál šlehejte.
Do takto připravené směsi přidejte mouku, s práškem  do pečiva, sůl a skořici. Nyní vše promíchejte už  jen vařečkou - nešlehejte. Teď přidejte jablka, rozinky a ořechy a opět vše promíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé přidejte 1-3 lžíce mléka ale nesmíte těsto zředit moc. Těsto má být hutné ale dobře  roztíratelné. 

3) Těsto rozetřete do formy a uhlaďte povrch. Ozdobte ořechy dejte péct na 30-40 minut na  180C podle typu trouby. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto na ní těsto nelepí.

 ! Pozor : Perník je výborný vlažný. Nedávejte ho do lednice, pro skladování do druhého dne ho jen zabalte např. do alobalu.

Podávat ho můžete ozdobený kysanou smetanou nebo s čerstvě ušlehanou šlehačkou.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky